Интересни факти за опаковките (Видео)

Опаковката е първото нещо, което виждаме, докато купуваме даден продукт. Опаковката не само прави продукта да изглежда привлекателен, но и го предпазва от щетите, причинени от транспорт, логистика, време и местене. Освен това, тя е финалният щрих, който представя продукта в отлична светлина на рафта. С други думи, това е последен, финален, етап от брандирането.

Така че опаковката е повече от обикновен материал, използван за съхраняване или етикетиране на съдържанието. Изненадващо е обаче колко малко хора знаят за опаковката.

Няма нужда да споменаваме, че опаковките ни заобикалят и е нужно само да погледнете около бюрото си или дома си, за да осъзнаете в каква степен сме обградени от опаковки. Това, което обаче доста хора не осъзнават, че повечето от нас ще пипнат или боравят с над 50 опаковки всеки ден.

Въпреки че по-голямата част от храната, която консумираме, има срок на годност, това не се отнася за водата. На всяка бутилка вода обаче има срок на годност. Не е грешка. Датата се отнася до срока на бутилката, а не на водата!

Най-тънката част на алуминиевия кен за напитки е по-тънка от човешката коса – само 0,097 мм. Лекотата на алуминиевата опаковка помага да се спестят ресурси по време на пълнене, транспортиране на продукти, съхранение и транспортиране на скрап в края на живота на продукта.

Забелязали ли сте, че бутилките за вино са със стандартен размер 750мл? Чудили ли сте се защо това е така? Разбира се, има различни теории по темата, но най-интересната от тях, че това се е определило от белодробната сила на древните стъклопроизводители на бутилки. Според тази теория, когато през 1700 г. започва да се разбира значението на съхраняването на вино в стъклена опаковка, стъклопроизводителите са могли да издухат бутилки не по-големи от 650-750 мл. И тъй като се е търсела максимално голям размер на бутилката, е било решено да бъде 750 мл.

Картонените кутии са на повече от 100 години. Първата картонена кутия е патентована през 1903 г., докато самият картон е още по-стар – патентован през 1856Изглежда, че персонализираните кутии имат много дълга история.

През 1974 г. глобалната консумация на пластмаса годишно е била 2 килограма на глава от населението. Днес това е нараснало до 43 килограма. Ако потреблението на пластмаса се увеличи със сегашния си темп, според National Geographic, до 2050 г. в депата ще има 12 милиарда метрични тона пластмаса.

91% от пластмасовите бутилки по света не се рециклират.

Милион пластмасови бутилки се закупуват по целия свят всяка минута на деня. Вярва се, че голямото тихоокеанско сметище (Great Pacific Garbage) покрива площ от 1,6 милиона квадратни километра, което е три пъти по-голямо от Франция. Според National Geographic, една трета от всички пластмасови отпадъци, открити в морето, се състоят от пластмасови бутилки.

Алуминиевите кенове съдържат 3 пъти повече рециклирано съдържание отколкото при стъкло или пластмаса.

Алуминиевите кенове съдържат средно 73 процента рециклирано съдържание – повече от 3 пъти количеството в стъклена или пластмасова бутилка. Алуминиевите кенове могат да се рециклират почти безкрайно, като се запази тяхното качество и стойност