Празничен молебен – Потопената църква в с. Виден (Видео)

На 29 август, Отсичане главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител. Преп. Анастасий Струмишки, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи празничен молебен в Потопената църква “Св. Атанасий” в павелбанското село Виден.

Тя е построена между 1851-1854 г. и е известна с най-кристалния камбанен звън. Казват, че удивителната й акустика можела да се мери с тази на Миланската скала, а тайната била в един строителен трик. Майсторите зазидали в дуварите празни глинени гърнета по сложна схема, така че кухините перфектно да отразяват църковните песнопения. Църквата си имала и балкон, на който в празнични дни се разполагал хорът. В средата на миналия век в България се развихря ударно строителство на язовири и ВЕЦ-ове. В изграждането на „Копринка” се включват бригадири от цяла България. През 60-те години на миналия век каптираните от р. Тунджа водни маси заливат района и хората са изселени. Днес насред голото поле могат да се видят само останките на храма и основите от стари зидове.

„Духовна радост за всички ни е да бъдем в този, останал в основите си храм, който е бил потопен във водите на язовир Копринка и преди десетина години отново се е появил. И ето днес сме тук заедно, в молитва към Всеподателя Бога, който ни дава мир в душите и спокойни бъднини. Мнозина от Вас си спомнят този храм, който днес е само в руини, но Св. Атанасий никога не е оставял своя поверен народ. И ето, в утрешния ден, ние ще осветим новия храм, носещ същото име. Нека Божието благословение бъде върху всички Ви, за да може до дълбоки старини да пазим нашата Христова вяра и истината, която ни е съхранила и ще ни съхранява за идните поколения.”, каза в словото си владиката. Той получи от родения в с. Виден доц. д-р Васил Хаджиилиев, семейна реликва – картината Иисус Христос в Гетсиманската градина.

На 30 август, 12 Неделя след Петдесетница. Св. Александър, Йоан и Павел, патриарси Константинополски. Пренасяне мощите на св. Александър Невски, в 08:30 часа ще бъде отслужена празнична утреня, а в 09:00 часа ще започне освещаването на новия храм. В 09:30 часа ще бъде отслужена първата света Литургия, в която ще вземат участие присъстващите архиереи, духовници и гости.