Работници от “Брикел” се събраха пред партийната централа на “Да, България”

Те имаха намерение да връчат на представител на движението декларация, в която изразяват възмущението си от атаките от страна на Владислав Панев – съпредседател на “Зелено движение” и общински съветник в София от “Демократична България”. Според работниците на “Брикел” той ги атакува безпричинно чрез многобройни публикации и снимки в социалните мрежи.

Служителите твърдят, че димът от котела, който често е коментиран, е нормално състояние на разпалване на въглищен котел, каквото разпалване се извършва и от останалите три централи в района.  Според тях непрестанните нападки към “Брикел” носят негатив на дружеството и заплашват работните им места.

От “Брикел” съобщават, че въпреки че работниците са чакали пред офиса на движението, никой не е излязъл, за да приеме тяхната декларация. Затова документът е бил оставен пред вратите на “Да, България!”.

От ТЕЦ-а посочват, че подкрепа към исканията на “Брикел” са заявили и синдикатите от КНСБ и КТ “Подкрепа”, както и представители на няколко въглищни мини, за които “Брикел” е основен контрагент, на когото пласират произведената продукция. От мините обясниха, че за тях затварянето на “Брикел” означава неизбежен бърз фалит и на техните дружества и призоваха да се обърне повече внимание и на прилежащите дружества, които са силно зависими от работата на големи производители като “Брикел”. Исканията на “Брикел” са свързани с осигуряване на възможност за конструктивен диалог и обединяване на усилията на дружеството за създаване на зелено производство на енергия с организациите и партиите, които защитават въпроси, касаещи екологията.

“Считаме, че атаката е целенасочена и цели дискредитиране на “Брикел” като структуроопределящо предприятие за отрасъла”, заяви Валентин Костадинов, председател на синдикалната организация към “Коул Енерджи” към КТ “Подкрепа”.

Работниците са категорични, че моменталното затваряне на електроцентрали и рудници не е политиката на Европейския съюз и смисълът на Зелената сделка. Те са обезпокоени от злонамерените според тях атаки срещу “Брикел” и опитите за посегателство върху доброто име на сектора.

Според тях моментът е много труден за българската енергетика. “Изборът, който предстои във връзка с трансформацията на сектора в контекста на Европейската зелена сделка е решаващ за икономическото развитие на България. Застрашени са работните места на хиляди енергетици и миньори. Притеснително е, че ако не успеем да реализираме благоприятно зелената трансформация от експортно ориентиран отрасъл с принос към БВП, сектор “Енергетика” ще претърпи сериозни щети”, посочва се в декларацията.