Около 300 лв. за първокласник

Около 270 лева трябва да отделят родителите на първокласниците за тетрадки, материали за писане и рисуване, допълнителни помагала, екип и кецове за физическо и раница, в която да приберат всичко необходимо. Тази година първият учебен ден ще ни струва по-скъпо. Причината е, че освен традиционните тетрадки, раници и пособия, родителите трябва да купят дезинфектанти и маски.

Въпреки че учениците няма да са задължени да носят маски в класната стая, те ще са им необходими в междучасията. Така всяко дете е добре да има поне 2 маски в себе си на ден, за да ги сменя, когато се замърсят. Заедно с личните дезинфектанти сумата става около 50 лева, пресмятат родители. А като прибавим и останалите разходи като спортен екип, учебници и моливи, да изпратиш ученик в училище тази година може да достигне и до 300 лева.

Раницата излиза най-сериозната покупка, казват търговците. Цените в книжарниците варират от 60 до 160 лева. За часовете по „Български език и литература” родителите трябва да закупят 5 тетрадки с тесни и широки редове за работа в клас, които струват между 50 стотинки и левче. Те трябва да подготвят 10 бр. червени квадратчета от дебел картон 2 см/2 см и същия брой сини квадратчета от картон 2 см/2 см, за чието съхранение трябва да предвидят кутийка или малко пликче, които ще излязат общо около 2 лв. За да има с какво да пишат, им трябва по един добре подострен червен и син молив или един с двата цвята. Те ще са необходими при отбелязване съгласните и гласните звукове/букви в думите. Двуцветният молив е около 2 лв. Така за всичко по писане трябват около не повече от 10 лв.

По математика сумата е малко по-голяма, защото освен 5 тетрадки с големи квадратчета за работа в клас и поне две сини химикалки и една с цветен пълнител общо за 7 лв. трябва да се закупят и допълнителни пособия.

Родителите трябва да предвидят инструменти за чертане-линия, триъгълник, 2 молива НВ, гума и острилка, за които трябват около 8-10 лв., както и дидактически материали – сметало, пластмасови цифрички и пръчици, излизащи около 5-6 лв. За да има къде децата да съхраняват моливите, дидактическите пособия, инструментите за чертане, родителите трябва да закупят и несесер. Те са един от най-големите разходи на родителите, защото, дори и празни, излизат около 20 лв. Така за да има детето всичко необходимо за часа по математика, трябват още поне 40 лв.

За часовете по „Технологии и предприемачество” и „Изобразително изкуство” също трябва да се закупят материали. За заниманията по трудово трябват ножица, лепило, пластилин, както и дъска и малко пластмасово ножче за рязането му, тиксо и гланцово блокче, които общо излизат около 8 лв. За да се купи всичко необходимо за заниманията по рисуване, са необходими малко повече средства. За цветни моливи, флумастери, водни бои, две четки – плоска и тънка, блок за рисуване формат А4, мушама с размерите на чиновете и съд за водата родителите трябва да броят около 25 лв.

Една тетрадка с бели листове малък формат трябва и за часовете по „Родинознание”, която е около левче.

За всички тетрадки, моливи и материали за писане, чертане и рисуване трябват около 80 лв.

Наред с тях обаче трябва да се помисли и за допълнителните учебни тетрадки, сборници и помагала, които се закупуват отделно. За да са изрядни учениците по физическо възпитание и спорт, родителите трябва да закупят на децата си и спортен екип, гуменки или маратонки-за салон и за навън, както и бяла тениска. В най-добрия случай всичко ще излезе около 60 лв.