Магарешко рали

В Гурково бе възобновено уникалното био рали, след четири годишно прекъсване. То е надбягване на магарета с каруци и е проведено за първи път през 1971 година. Прекъсвано е няколко пъти и е възобновяване наново. Тази година бе 31-то му издание.

19 магарешки впряга взеха участие във възстановеното магарешко био рали, което е по повод празника на планинското градче Гурково в събота. Състезанието с каручките и последвалото яздене „на голо” стартираха с близо двучасово закъснение заради прословутия инат на някои от животните, част от които упорито „запънаха крака” и не желаеха да се подредят на стартовата линия. На надбягването по четири-километровото трасе, на старта не се яви само участник – номер 1 с актуалното име “Коронавирус”.

Идеята за „Био рали” се ражда през 1971 г. в софийската квартира на трима студенти от Гурково – Стоян Богданов, Иван Рунтев и Илия Тодоров. Те обещават на колежките си незабравими преживявания в родното си село, където почти всяка къща разполага с магаре. Така на 10 септември организират в Гурково първото в света био рали – надбягване с изрисувани, автентични каручки с впрегнати магарета, а първоначалния замисъл бил дори още по-амбициозен – да прославят родното си село, като организират пътуване с магарешка каручка из Европа и си направят снимка за спомен пред Айфеловата кула в Париж.

Първите издания на магарешката надпревара се извършват на пътя по река Лазово, което е съпътствано с произшествия. С прекъсване от 1989 г. традицията се възстановява през 2005 г., като датата е първата събота на месец септември. Био ралито с впрегнати в четириколесни каруци  магарета е уникално по рода си и през 2014 г. е патентовано. Подобно състезание съществува в пакистанския град Карачи, но там магаретата дърпат двуколки.