Теменужка Петкова: €1,178 млрд. ще бъдат насочени към Стара Загора, Кюстендил и Перник

1 милиард 178 милиона евро ще бъдат насочени към Стара Загора, Кюстендил и Перник. Това обяви министърът на енергетиката. Теменужка Петкова посочи, че усилията на правителството са насочени към адекватно заплащане и добри условия на труд в енергетиката.

За нас като правителство най-важният капитал и най-важната част от енергийния сектор са хората и затова усилията ни са били насочени към това да се гарантира адекватно заплащане, добри условия на труда и квалификация на хората. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на форум на тема “Социален диалог и колективно трудово договаряне в сектор Енергетика”. Събитието е организирано от КНСБ и Национална федерация на енергетиците към КНСБ.

Министърът коментира и зелената сделка, както и преходът към нисковъглеродна икономика. Тя напомни, че само по механизма за справедлив преход на България са отпуснати 1,178 млрд. евро, които ще бъдат насочени към три проблемни района в страната – Стара Загора, Кюстендил и Перник. Целта на мерките е да се запазят работните места и добрият стандарт на доходи на хората от сектора.Петкова отбеляза, че днес системата на енергетиката е стабилизирана. Тя напомни, че в края 2014 г. секторът е бил в критично състояние и с дефицит от над 800 млн. лв. Само година по-късно в края на 2015 г. системата вече не генерира дефицит.Същевременно се отчита 4,5 процента по висока производителност от националната, но и забавяне на динамиката на средната брутна работна заплата в сектора спрямо националната средна брутна заплата с около 36 процента.