Откриха новата учебна година в Стара Загора

Общо 1312 първокласници в Община Стара Загора прекрачиха за пръв път днес прага на своето училище. Те бяха посрещнати със специални тържества, а след това техните учители, по-големите им батковци и каки ги поведоха към класните стаи.

Близо 16 200 са учениците в общината. Заради епидемичната обстановка днес имаше тържества само за първокласниците, петокласниците и осмокласниците.

„Днес Вие сте най-развълнувани. През новата учебна година ще има много радости, ще има много трудности, но Вие ще успеете“, каза зам.-кметът Милена Желева при откриването на учебната година в Основно училище „Кирил Христов“. Тя призова родителите да бъдат до своите деца и да ги подкрепят. „Учители, на Вас поверяваме най-ценното, което имаме – нашите деца. Грижете се за тях. Ние вярваме във Вас и Ви подкрепяме“, допълни Желева.

Първият училищен звънец в 11 основно училище „Николай Лилиев“ удари зам.-кметът Иванка Сотирова. „Виждам колко сте щастливи, че сте заедно. Няма по-хубав момент от този да се върнете в класната стая с любимите учители. Нека годината бъде успешна“, пожела Сотирова. Тя припомни, че това е едно от училищата, които работят по най-много проекти и подкрепи директора Желязко Богданов в начинанието от следващата година училището да стане иновативно. На откриването присъстваха още зам.-кметът Красимира Чахова, както и общински съветници.

Нетрадиционно откриха учебната година в най-новото старозагорско училище – Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи. Ученици, учители и гости се събраха в Хилендарския метох, за да дадат старта на първия випуск на гимназията.

Водосвет за здраве и успехи отслужи отец Петър. Гости бяха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, общински съветници, между които и дарителката Ваня Михайлова, тук бе народният представител Радостин Танев, както и омбудсманът Надежда Чакърова.

„Радваме се, че успяхме да създадем училището. Вие сте тези, които ще пишат не само летописната му книга, а и ще богатеете историята на града“, каза Иванка Сотирова. Тя припомни, че от 1983 г. в Стара Загора  не е откривано ново училище. „Искаме да си повярвате, залагаме много надежди на Вас, бъдете отговорни“, поръча още зам.-кметът.

Общинският съветник Ваня Михайлова, която посвети юбилея си на новото училище и събра средства за подпомагането му, подари книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, с която да се постави основата на библиотеката в школото.