Деветото издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2020 ще се проведе в Стара Загора от 25 до 27 септември.

Пълната програма на събитието вижте ТУК

Научна конференция в рамките на събитието ще се състои на 25 септември от 14 до 17 часа, в Регионалния исторически музей.Сред темите на форума са “Опитът на МЗХГ във финансовото подпомагане на развитието на селските райони” и “Какво се случва с винения туризъм в Тракийската низина?“.

От 14 часа гостите на Августиада ще могат да станат част от изложението на вино и кулинарни продукти. Изложението ще бъде на открито, на Античната улица на Августа Траяна. Изборът на Царица на Августиада е от 19 часа в Държавна опера Стара Загора.

В събота, 26 септември, в 10 часа започва дефиле на фолклорни групи, културни институти, винарни,участници в изложението, Сдружението на хотелиерит и ресторантьорите в Стара Загора, ученици от професионалната гимназия по хранене,с участието на Царица Августиада и нейните подгласички. Шествието ще премине по бул.”Цар Симеон Велики”, бул.”Методи Кусев” до сцената на Античната улица. Там е и официалното откриване на изложението на вино и кулинарни продукти с начален час10.30 точнопред Регионален исторически музей.

По време на изложението на Античната улица ще се предлага богата гама български и чуждестранни вина от водещи изби, кулинарни шедьоври от топ готвачи, музика, приятни изненади и много награди. 

Гала вечер Августиада със специално меню, вина от Августиада 2020и от Балканския винен конкурс и специална музикална програма започва в 20 часа във фоайе на Държавна опера – Стара Загора.

По време на изложениетопосетителите ще могат:

  • Да дегустират вината на изложителите и да гласуват за тях според своите предпочитания.
    Вината, получили най-много гласове (Vox pópuli, vox Déi – глас народен, глас Божи), ще носят знака на Августиада – монета от римско време с изображение на император Каракала. Част от гласувалите посетители ще получат награди
  • Да дегустират кулинарните продукти на изложителите
  • Да се докоснат до кулинарното изкуство на водещи български шеф готвачи
  • Да закупят сувенирни чаши и други сувенири с бранда на Фестивала на виното и културното наследство Августиада и реплики от Регионален исторически музей
  • Да разгледат Регионален исторически музей – Стара Загора с новите му експозиции.

Изложението на производители на вино и кулинарни продукти продължава и в неделя, на открито, на Античната улица. Обявяването и награждаването на вината е от 16 часа. 

Специални гости на изложението ще бъдат представители на Министерство на туризма, представители на чужди посолства /Франция, Молдова, др./ доц. д-р Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, представители на туристически сдружения.