Кмет-рожденик събра 14 000 лв. за планетариум

Близо 14 000 лв /точната сума е 13 850 лв/ пуснаха в нарочна кутия за дарения гости на старозагорския кмет Живко Тодоров, който организира благотворително пари за 39-я си рожден ден в най-новия парк Артилерийски.

Парите са предназначени за закупуването на планетариум, който ще бъде монтиран на мястото на унищожения от пожар през лятото на 1994 година в народната астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин”. Освен пари в брой има и много преводи по банков път, общата сума на дарението ще стане ясна в петък, коментираха от екипа на градоначалника часове след финала на събитието.Сред отправилите специален поздрав към домакина беше саксофонистът Добромир Добрев, един от талантите, обучаващи се в старозагорското НУМСИ „Христина Морфова”.

По ирония на съдбата точно когато е станал пожарът в резултат на елповреда е било наблюдавано изключително рядко астрономическо събититие: падането на кометата Шумейкър – Леви върху планетата Юпитер, припомни шефът на обсерваторията Алексей Стоев, който е съхранил направените тогава снимки на звездното небе.

Новият планетариум струва около 200 000 лв, от дарителски акции през предходните години са събрани 20 000 лв, от защитен пред МОН проект са дошли други 150 бона. В момента, в който се набере нужната сума ще бъде обявена обществена поръчка, най-вероятно ще се търси закупуване на апарат, произведен в Япония заради по-ниската цена. Обсерваторията в Стара Загора е открита на 26 февруари  1961 година, лично първият космонавт Юрий Гагарин дава съгласието си тя да бъде кръстена на него, това става при гостуването му в Града на липите.

Сред дарителите бяха футболисти от футболния клуб „Берое”, поети, художници, изкуствоведи, народни представители, журналисти, общински съветници, музиканти и много граждани, които откликнаха на призива, отправен от Живко Тодоров: „Нека отново обединим усилията и съпричастността си за една добра кауза!”. Това не е първи негов добротворчески акт, за миналия си рожден ден гостите му събраха значима сума за лечението на млада жена.