Цените на жилищата намаляват

За първи път от 2015 г. цените на жилищата в страната като цяло намаляват. Това показват данните на Националният статистически институт.Спадът е много малък – 1%, и то само в сравнение с предходното тримесечие.

Свиването на цените на жилищата през април-юни е по-голямо при новите апартаменти – с 1,3%, докато при съществуващото строителство е само с 0,9%, но пък старите жилища като цяло са по-евтини.

В сравнение с година по-рано новопостроените жилища са поскъпнали само с 0,8%, докато на съществуващите цените се повишават с 4,2%.

От шестте големи града, чиито жилищни цени НСИ наблюдава, единствено в Бургас има леко повишение в сравнение с предходното тримесечие – с 2%. Във Варна обаче индексът на цените спада за същия период с 3,2%, в София е 1,7%, в Пловдив – 1,4%, в Русе – 0,5%, а в Стара Загора – 0,8%.

В Стара Загора цените на новите жилища продължават да нарастват с по-високи темпове, отколкото в останалите големи градове. А в сравнение с 2015 г., когато НСИ възобнови събирането на тези данни, там е отбелязано най-голямото нарастване на стойността на тези жилища изобщо в страната – с 52%. В столицата например то е само 40%.

Първоначалните прогнози, когато започна коронакризата, бяха за приблизително 20% спад на жилищните цени до края на годината на годишна база. Засега обаче намалението до края на годината се очертава да е само около 5 процента.

Етикети:, ,