Свършиха противогрипните ваксини

Първата партида на противогрипната ваксина в аптечната мрежа е изчерпана, предупреждават от бранша.

88 000 дози са изкупени от началото на септември, т.е. за по-малко от месец. Така от два дни няма противогрипни ваксини в аптечната мрежа. Очаква се до 10 дни да има нов внос, но аптекари де опасяват, че отново ще бъдат изкупени с бързи темпове.
С наближаването на грипния сезон търсенето на ваксини расте.

От Асоциацията на собствениците на аптеки,казват ,че с новата доставка повечетохора ще могат да се ваксинират, макар че при всички случаи ще има и такива, които няма да могат. Защото ваксината няма да е достатъчна. Търсенето е повече от предлагането в момента

Според пулмолога д-р Aлександър Симидчиев най-важно е да се имунизират хората с рискови заболявания, както и тези над 65 г.

“Опасността да карат стандартния грип тежко или фатално е голяма. По време на пандемията Ковид-19 съществува и друг риск. Oт медицинска гледна точка, е възможно да се заразим едновременно с коронавирус и със сезонния грип. Ако се заразим с двете, ще изкараме заболяване, което е средно по тежест, защото имунната ни система, реагирайки срещу едната, ще се активизира и срещу другата”, посочи д-р Симидчиев.

В аптечната мрежа ще бъдат доставени още 252 000 противогрипни ваксини. А други 180 000 безплатни дози са предвидени за 12% от хората над 65 г. Техният внос обаче все още се очаква и на този етап не е ясно кога ще бъдат на разположение.