Лоша реколта

България изпраща една от най-тежките стопански години в своята история. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Картината е изключително тежка в Източна България, където добивите от есенниците са много под миналогодишните нива. Заради по-благоприятните климатични условия западната половина от страната успява да подобри общата ситуация у нас.

Министър Танева съобщи още една неприятна новина за зърнопроизводителите в страната – липсата на дъждове ще продължи до началото на месец ноември. Това показвали средносрочните прогнози за времето. Тя успокои производителите, които имат разписани ангажименти по различни проекти за спазване на сеитбооборота, че в създалата се ситуация санкции няма да им бъдат налагани. Липсата на дъжд почти сигурно ще провали сеитбата на рапица, която трябваше да започне в началото на месеца. Министърът на земеделието посочи, че влагозапасеността в източната част на страната е на изключително ниско ниво. „Имаме анализи месец по месец във всички области в страната. Около 10% е влагозапасеността през цялата стопанска година на много места. Затова е нормално при такива условия да отчетем най-ниските си добиви. Особено за Източна България. В общ план като държава приключваме пшеницата на малко над 4.6 млн. тона. Напълно достатъчно за зърнения ни баланс и фураж, за които са необходими около 1.5 млн. тона. Разликата с предходни години е около 1.3 – 1.5 млн. тона, което означава свит износ на зърно. Това се вижда и в момента по данните за реализираната търговия.

Десислава Танева изрази надежда, че спадът при количеството произведен от България слънчоглед ще бъде в границите от около 20 до 25%. По думите й намалението на добива отново ще бъде за сметка на износа. България е поредната страна в Черноморския регион, която очаква значително намаление в общия добив от маслодайната култура. Румъния, Украйна и Русия вече на няколко пъти понижиха своите прогнози в резултат на сушата.

В опит да компенсира земеделските производители за неблагоприятните условия и намалената производителност Министерството на земеделието, храните и горите е увеличило бюджета на пакета „Директни плащания” със 70 000 000 евро за настоящата година.