Най-големият враг на сърцето е на първо място страхът от COVID, а след това и самият COVID-19

Българският кардиологичен институт стартира Национална кампания за установяване на последиците върху сърцето и сърдечносъдовата система при пациенти, излекувани от COVID-19, скрининг и по-нататъшно лечение. Специалистите кардиолози на Българския Кардиологичен Институт ще извършват безплатни консултации, диагностика и лечение на всички пациенти от цялата страна, преболедували COVID-19. Кампанията е напълно безвъзмездна, доброволна и насочена към предоставяне на специализирана грижа и високотехнологична диагностика.

Целта е установяване на последствията от инфекцията върху сърдечносъдовата система, диагностика, лечение, дългосрочно проследяване и адекватни действия за подобряване на качеството на живот. По данни на Единния информационен портал, от началото на COVID-19 пандемията до момента в България са регистрирани 20 055 случая на заболели, към момента излекуваните са 14 176 души, като най-засегнатата възрастова група е 50-59 г. – 3764 души.  Следват възрастните лица между 40 и 49 години и 30-39 годишните. Именно това са българите в активна трудова възраст. Последните научни съобщения от Европа и Съединените щати алармират за персистиращи изменения на сърдечносъдовата система, хронична умора и отпадналост. Те са почти винаги резултат от сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, ритъмно-проводни нарушения и др.

Не по-малко тревожна е дългогодишната статистиката на сърдечносъдовите заболявания. Всяка година те причиняват близо 1/3 от всички смъртни случаи на земята (над 17 млн. живота годишно). Ако ръстът в стойностите продължи със същия темп, към 2030 г. над 23 млн. души годишно ще умират от сърдечни заболявания. В Европа тези диагнози причиняват 47% от смъртността (52% при жените и 42% при мъжете). В България също, сърдечносъдовите заболявния са водещата причина за смърт. Основни проявления са исхемична болест на сърцето и инсулт. У нас процентът е дори още по-висок – над 60% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания.

Най-засегнати са хората над 55-годишна възраст – 91% от случаите. Въпреки че рискът е по-голям при населението в по-напреднала възраст, случаите на инфаркти и инсулти сред младите хора до 35 години тревожно нарастват. Прекараната COVID инфекция безспорно влошава показателите на сърдечно болните и допълнително затруднява лечението.

Натрупването на допълнителни рискови фактори като наднормено тегло, тютюнопушене, ниска физическа активност, стрес, нездравословно хранене, пропускането на редовните профилактични прегледи и изследвания водят до загуба на живот и влошаване качеството на живота.

· При 71% от оздравелите се установява високочувствителен Тропонин T (hsTnT) над 3 pg/mL, което е маркер за остър миокарден инфаркт.

· Прекаралите COVID-19 имат понижена левокамерна фракция на изтласкване и увеличен левокамерен обем. При 78% от тях се установяват ритъмнопроводни нарушения при провеждане на сърдечносъдово ядреномагнитно резонансно изследване.

· При биопсия на ендомиокарда на пациенти, излекувани от  COVID-19, DZHK Zentrum към Universitätsklinikum Frankfurt установява и докладва миокардна патология и активен, персистиращ след прекараната инфекцията миокарден възпалителен процес.

· При 7-20% от пациентите се установява миокардит или увреждане на миокарда, които влошават значително дългосрочната прогноза за пациента.

· При някои пациенти се наблюдава и остър коронарен синдром.

· В пика на пандемията повече от 50% от пациентите с действителен и прогресиращ инфаркт на миокарда изобщо не са потърсили специализирана спешна помощ.

· Между 25 и 50% от пациентите с COVID-19 развиват сърдечна недостатъчност, което ги инвалидизира до края на живота им.

· 17% от всички пациенти развиват аритмия или изпадат в състояние на внезапна сърдечна смърт.

· При 45-65% от пациентите се наблюдават промени в коагулацията и повишен риск от тромбози.

· Почти всички пациенти съобщават за дългосрочни симптоми на силна умора и пристъпи на задух, което често е еквивалент на сърдечна недостатъчност.  

· От началото на COVID-19 пандемията в България са регистрирани 796 смъртни случая, а излекувани от инфекцията са над 14 000 души.

Координатори на кампанията са:

Ани Иванова /02 4026406/ и

Илияна Боянова /02 4026533/.