224 абсолвенти от Педагогическия факултет на Тракийски университет – Стара Загора положиха клетвата на педагога

189 бакалаври и 35 магистри , облечени в тържествени тоги и абсолвентски шапки, изпълниха двора на Педагогическия факултет на Тракийски университет – Стара Загора, за да получат своите дипломи за висше образование.

Официалната церемония по връчване на дипломите започна с химните на България, Европейския съюз и студентския химн, а начало на празничната програма дадоха възпитаници на факултета с музикален поздрав с гайда и фолклорна песен.

Гости на събитието бяха ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков, заместник-ректорите доц. Нели Грозева и доц. Генчо Вълчев и главният секретар доц. Ани Златева.

Ректорът доц. Добри Ярков поздрави деканското ръководство на факултета и новите учители: „Ние изпращаме един випуск, който е добре подготвен и мотивиран да възпитава бъдещите поколения на България. Аз съм особено щастлив, че днес се дипломират над 200 бакалаври и магистри на Педагогическия факултет и съм убеден, че вие не само ще обучавате, но и ще възпитавате нашите деца, децата на България. Желая ви да имате добро кариерно развитие, да се радвате на работа си, защото вашата професия е обичана – вас ще ви обичат децата. Бъдете здрави, щастливи, вярвайте в бъдещето и бъдете добри хора. Желая ви попътен вятър и успех! Поздравявам декана проф. Таня Борисова за доброто управление на факултета.”

С истинска радост и аплодисменти от страна на абсолвентите беше посрещната декана на факултета проф. Таня Борисова, която изпрати първия си випуск на ръководната длъжност: „Скъпи абсолвенти, за мен този ден е изключително емоционален. Вие сте първият випуск, който изпращам като декан. Надявам се да прославите името на Педагогическия факултет, където и да сте. Вие сте нашите пратеници в българските училища, детски градини и социални заведения. Вие сте нашите бъдещи магистри, докторанти, колеги-преподаватели, а защо не и бъдещите управници на България. Надявам се, че сред вас стои и бъдещият министър на образованието. Вие го заслужавате, скъпи колеги. На добър час! На добър път! И знайте, че вратата на Педагогическия факултет е винаги отворена за вас. Вие сте наши съмишленици. Обичаме ви!”

Заместник-деканът по учебната дейност доц. Румяна Неминска покани всички абсолвенти на президиума да положат заедно клетвата на педагога. В един глас, с просълзени очи, вярващи в професията-призвание УЧИТЕЛ, всички 224 абсолвенти се заклеха: „Аз, педагогът, намерил в професията своето призвание, като приемам отговорно грижата за детето и ученика се заклевам да обичам децата, да почитам родителите, да им бъда верен и предан. Ангажирам се постоянно и усърдно да се грижа за приобщаването към висшите общочовешки ценности, за възпитанието в доброта и грижа, за човека, за природата, за родината и за света. Заклех се!”.

Ректорът доц. д-р Добри Ярков връчи дипломата на Яница Русенова, завършваща „Социална педагогика” с отличен успех 5,92 – най-висок сред бакалаврите. А деканът на факултета проф. Таня Борисова връчи дипломата на следващата по висок успех Таня Танева, която завърши „Предучилищна и начална училищна педагогика” с отличен 5.90. Таня Танева отправи емоционален поздрав към преподавателите и колегите си: „В залите на Тракийски университет срещнахме преподаватели, които ни подадоха ръка и ни поведоха напред. Те ни дариха знания, мъдрост, опит, вдъхновение, частица от себе си. Четири години по-късно количествените натрупвания, качествените изменения, професионалното и духовно израстване на всеки един от нас са факт. Уважаеми преподаватели, благодарим Ви! За нас беше чест да бъдем Ваши студенти! Скъпи колеги абсолвенти, дойде нашият ред да поемем нежната детска ръка и да я поведем напред. Дойде нашият ред да запалим огъня на знанието в светлите детски очи. Удари часът да даряваме частици от себе си. Желая Ви професионален път, благословен с успехи! Желая Ви да сте щастливи и горди от успехите на децата, така както днес преподавателите ни са щастливи и горди от нашите успехи. Всеки един от Вас притежава способността да постигне много и смелостта да пробва. Да дадем най-доброто от себе си на децата! Успехът няма финална линия! На добър път!”.

Празничният ден в Педагогическия факултет завърши, верен на българските традиции, с хоро, на което се хванаха преподавателите и абсолвентите, в изпълнение на студентка от факултета – старозагорската певица Мира.