Празник на 61-ва Стрямска бригада

Областният управител Гергана Микова бе днес гост на празника на 61-ва Стрямска механизирана бригада по случай 28-ата годишнина от създаването й. На събитието присъстваха началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, командирът на Бригадата бригаден генерал Деян Дешков, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на Сопот Веселин Личев, бивши командири на военното формирование.

Шейсет и първа Стрямска механизирана бригада е създадена на 2 октомври 1992 г. със заповед на министъра на отбраната на Република България. Бригадата е наследник на бойните традиции на 28-ми Стремски полк, 21-ви Средногорски пехотен полк и 11-а танкова бригада.

С поздрав към военните и цивилните от състава на Бригадата се обърна ген. Деян Дешков. „Вие сте достойни наследници на онези воини, които проляха кръвта си за свободата и независимостта на България.  Бъдете горди със своята Бригада. Вашият път оттук нататък е само напред и нагоре“, каза ген. Дешков.

Емил Кабаиванов също поздрави военните по случай техния празник. „По време на Възраждането нашият край е бил люлка на идеята за национално освобождение. Днес в Карлово се намира ядрото на сухопътните войски на Българската армия“, заяви кметът а Карлово.

По традиция на тържественото честване на 28-ата годишнина от създаването на Стрямска механизирана бригада бяха връчени награди на отличили се военнослужещи.

Свещеници от Пловдивската епархия отслужиха тържествен водосвет за здраве и благоденствие.

Ротите от състава на Бригадата преминаха в тържествен марш под звуците на военния духов оркестър.

Официалното честване на годишнината приключи с демонстрация на способности по преминаване на многофункционално съоръжение от типа „полоса”, целящо повишаване на физическата и психологическа подготовка и издържливост на военнослужещите. Бяха демонстрирани също елементи от тактическо привдижване по бойното поле и нови варианти на напълване и изпразване на оръжието, както и основни моменти от алпийската подготовка, водена от формированията на Бригадата.