Боряна Патеркова е новият кмет на Млада Загора

Единадесетокласничката от ГПЧЕ „Ромен Ролан” спечели битката за кмет на Млада Загора.

Изборът се проведеза 24-ти път в Младежкия дом.

Общо четирима младежи – две  момичета и две момчета от различни учебни заведения в Стара Загора се включиха в надпреварата за поста. За съжаление, част от  заявилите участие не се явиха поради заболяване.

„Нашият, живият град на младите“ и „Знаещите млади  на нашия град“ бяха основните моменти в програмата на Боряна Патеркова.

Тя и конкурентите и Тодор Митев от  ППМГ „Гео Милев“, Александър Русанин – от СУ „Максим Горки“ и Офелия Янакиева от ПГСАГ „Лубор Байер“ работиха по изтеглената чрез жребий тема „Доброволчество и партньорство – основа за младежка активност – идеи и възможности“.

Надпреварата се проведе в два кръга – представяне и защита на програма по зададената тема и втори кръг – отговори на въпроси зададени от журито и публиката.

Жури в състав: Моника Тодорова и Мирчо Стойков от Международен младежки център, и  Нина Петрова, бивш член на Младежкия общински съвет, след дълго разискване и вземайки предвид тайния вот на делегираните представители,  излезе с единодушно решение за избора.

Тази година делегирани представители на шест училища, след приключване на дискусионната част докато заседава журито, гласуваха пряко в отделно обособено помещение с предварително изготвена бюлетина с имената на всички кандидати. Делегираните представители имаха право да отбележат в листата на кандидатите в квадратчето пред името на кандидата само едно име с кръстче или V. Най-.много гласове от тайния вот получи Александър Русанин.

Младите хора бяха поздравени от Станимира Димитрова, началник- отдел „Образование“ в Община Стара Загора.

На избора присъстваха народни представители, общински съветници, учители, педагогически съветници, родители, приятели.

На Пети октомври младите членове на Младежки общински съвет ще участват в ритуала за празника на града, а Младият кмет ще получи символично ключа на града.