Почетоха паметта на Николай Лилиев от едноименното училище

Музикално-поетичен рецитал, посветен на 60- годишнината от кончината на големия старозагорски поет Николай Лилиев,организира в музей „Литературна Стара Загора“ ръководството на XI-то основно училище „Николай Лилиев“ в Стара Загора.

На рецитала дойдоха: Мария Динева, председател на Общински съвет Стара Загора, общински съветници, Станимира Димитрова, началник-отдел „Образование“ в Община Стара Загора, граждани и ученици.

 

Директорътна училището Желязко Богданов разказа, че в София също се е провело такова събитие в другото училище носещо името на поета -122 основно училище „Николай Лилиев“. „Ще направим всичко възможно да популяризираме дейността на нашия патрон в училище. Ще бъдат създадениклипове със събития от живота и дейността му, а на втория етаж вече е поставено пано с образа на поета и негови стихове“, допълни директорът.

В началото на тържествената част четвъртокласници изпълниха песен по стихотворението на Лилиев „Тихият пролетен дъжд“. Последва презентация за живота и делото му, представена от шестокласничката Венелина Енчева. Поетичен рецитал по стихове на поета изпълниха ученици от училището.

Авторското си стихотворение „Детски мечти“  рецитира петокласничката Десислава Господинова.

Директорът на музея Иван Матев прочете есето си за Николай Лилиев озаглавено „Пленник на истината и красотата или тайния глад на душата“. То е писано през периода на изследователската му работа върху поезията на Лилиев.

Свои стихове прочетоха и старозагорските поети Таньо Клисуров, Виолета Бончева и Йордан Пеев.