Община Чирпан поема разходите за PCR тестове на педагози и непедагогически персонал в детските градини, училищата, детски ясли, ЦНСТ и ЦОП

„В условията на извънредна епидемична обстановка и загрижени за здравето на една от най – големите професионални групи в общината, решихме да помогнем, залагайки преди всичко на превенцията. Към момента няма случаи на COVID-19 сред учителите и непедагогическия персонал в детските градини и училищата, и се надяваме с общи усилия да запазим това ниво „-споделя кметът Ивайло Крачолов. Решението на общинското ръководство се основава на сериозна грижа към хората, работещи в образованието.

„Трябва да сме готови за всяка ситуация и е по – добре да вземем мерки предварително, отколкото да закъснеем с решенията“ – допълва заместник – кметът Кривошапкова. Сериозният ангажимент на Общината изисква отговорността на директорите на образователните институции към сутрешния здравен филтър, освен за децата и учениците, и за персонала на учебните заведения.

Всеки, който работи в училище или детска градина, детски ясли, ЦНСТ и ЦОП, и се почувства зле, е длъжен да се консултира с личния си лекар и да следва указанията му за лечение. При установени симптоми на коронавирусна инфекция необходимите PCR тестове ще се вземат в домашни условия от специалисти, определени от управителя на МБАЛ Чирпан.

Средствата за тестовете на педагогическия и непедагогическия персонал ще се поемат от Община Чирпан.

„Надяваме се никога да не се наложи да прилагаме тази стратегия. Ще направим всичко възможно, за да не възникне огнище на СOVID – 19 в детските заведения и училищата. Отговорността за здравето на хората е обща и на всеки един от нас.“ – допълват от общинското ръководство.