Стотици старозагорци се обединиха в социалните мрежи, за да помогнат на 74-годишния Ангел Грудев

Стотици старозагорци се обединиха в социалните мрежи, за да помогнат на 74-годишния Ангел Грудев. До благородното дело се стига след публикация на Мирослава Колева във Фейсбук групата „Истината за Стара Загора”.

„Здравейте, добри хора! Човекът на снимката се казва дядо Ангел, пенсионер на 74 г, който за огромно съжаление е останал без покрив над главата си! От близо месец го виждаме всяка вечер седнал на тази пейка (близо до Митрополията) в парк Аязмото, стои с наведена глава, страдащ от злочестата си съдба, никого не заговаря и от никого нищо не иска! Ние обаче се спряхме при него и ни разказа, че взима 200лв пенсия, като половината от нея дава за лекарства, тъй като има проблеми със сърцето, а с останалата част гледа да си купува нещо за ядене, макар, че и те до никъде не му стигат. Радва се ако някой се спре при него и го заговори, казва че добрите хора в днешно време се броят на пръсти! За съжаление, пенсията му не стига за настаняване в старчески дом, а той всяка вечер спи на вън, на пейката, на студеното! През деня се скита по улиците, а вечер стои на тази пейка (близо до Митрополията), а сега с промяната във времето – не знаем, къде е отишъл. Моля ви, добри хора, ако някой може да се отзове и да му помогне, да намери къде да го настаним – ще стори едно голямо добро!”

В коментарите се включва и директорът на Дирекция „Социално подпомагане” Павлина Делчева, която споделя, че неведнъж е разговаряла с възрастния мъж и назад в годините са работили с него. „От Социално подпомагане сме работили с човека и той знае как да се обърне към нас. Въпрос на негово решение е каква помощ ще потърси и от кого. Никого не сме върнали и никой не желае да има страдащи хора по пътищата. Но трябва да е ясно, че всичко е въпрос на личен избор. В Стара Загора има Център за временно настаняване за бездомни, както и Дом за стари хора на Старозагорските бани. Той познава и двете места, ако желае, може да бъде насочен отново.”, допълва Делчева.

На следващата вечер, Николай Колев, съпругът на авторката на публикацията, открива дядо Ангел по време на традиционнната си вечерна разходка и разговаря с него. Споделя му за това как стотици са се обединили и желаят да му помогнат, а това, което мъжът чува отсреща е „Прегръщам всички от сърце.”

Тази седмица целите са да бъде намерен дом за дядо Ангел. В търсенето на студио (едностаен с баня и тоалетна), което да бъде предплатено поне за година напред активно се включва Дея Хоутикет. „Разбрахме, че цените за нещо подобно вървят между 50-100 лв./месец. След като дядо Ангел има дом, ще можем да организираме и даренията на посуда и неща от първа необходимост. Целта ни е до края на седмицата човекът да има топъл дом за поне година напред. Ако някой знае за апартамент под наем, отговарящ на това, което търсим моля да сподели.”, разказват за хода на инициативата организаторите. Лично Николай Колев открива банкова сметка на името на дядо Ангел, като се заема и със задачата да следи движението на средствата и харченето им, за да се избегнат злоупотреби.

Направена е и група за улеснение на всички, които искат да помогнат и да се включат в каузата: https://m.facebook.com/groups/349693963150078/members/?notif_t=group_milestone&notif_id=1602359672961236&ref=104 – „Да помогнем на дядо Ангел”