Казанлък е част от Националното меню на България

През последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме туризъм и за това е важно да развиваме тази ниша като част от общия туристически продукт на България. Голяма част от туристите, които посещават страната ни, желаят да се запознаят с националните ни особености  в храненето, както и да опитат от националната и регионалната кухня..

Именно заради това Университета по хранителни технологии в Пловдив стартира един уникален проект за разработването на българско „Национално меню” със селекция от традиционни ястия и напитки. Желанието е българското меню да се превърне в разпознаваем бранд. Проект „Национално меню” е съвместна инициатива на Министерството на туризма и Университета по Хранителни Технологии.

„Голяма част от туристите, които посещават страната желаят да се запознаят с националните особености в храненето, както и да опитат регионалната българска кухня”, заяви професор Моллов. По думите му нараства интересът към специализираните ресторанти с национална кухня. Според него създаването на кулинарна карта като част от туристическата инфраструктура на България ще допринесе за повишаване на атрактивността и конкурентоспособността на българския туристически продукт.

По проекта са определени девет туристически района с центрове Пловдив, София, Русе, Велико Търново, Казанлък, Благоевград, Смолян, Бургас и Варна. А чрез „Национално меню” всеки един от тях ще бъде представен със своите типични храни и напитки, което ще подчертае уникалността на районите.

Деветте туристически района в страната ще представят характерни за отделните населени места типични храни и вина, които ще подчертаят уникалността на районите. Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35 % повече туристи. Това сочи проучване на Университета по Хранителни Технологии.

Менюто се създава със съдействието на университета и се базира на селекция, проведена от него съвместно с професионалните гимназии по туризъм и браншовите организации. Така чрез храната ще се изтъкнат кулинарните традиции и регионалните особености на България.

Националното меню ще включва от предястие до десерти и ще стане част от представата за страната ни като атрактивна целогодишна дестинация.