Проверки за спаване на противоепидемичните мерки

Заради увеличаващия се брой на заболели от коронавирус от днес в Стара Загора стартираха масирани проверки за спаване на противоепидемичните мерки. От Областния медицински съвет призовават гражданите да спазват въведените ограничения и да се отнасят отговорно към собственото си здраве и това на другите хора.

Съгласно Заповед на министъра на здравеопазването, гражданите трябва да носят маски в транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и други. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, както и за спортуващите на закрито за времето на физическата дейност. При случай, в който служител не носи маска на работното си място – в заведение, ресторант, магазин или мол – ще може да бъде глобяван и той, и собственикът на обекта, като вторият – по-сериозно в качеството си на юридическо лице, неспазващо мерките. Проверки могат да се извършват и от БАБХ, и от РЗИ, и от полицията, като при първо нарушение ще има глоби, но при второ – ще бъде препоръчвано обектът да бъде затворен.

Съгласно Закона за здравето, който наруши или не изпълни въведени от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лв.