Още две измервателни станции ще следят качеството на атмосферния въздух в Стара Загора

В Стара Загора се наблюдава ясна тенденция за намаляване на нивата на фините прахови частици (ФПЧ10) в атмосферата и подобряване качеството на атмосферния въздух, стана ясно по време на проведената днес кръглата маса, посветена на качеството на атмосферния въздух.

„През 2013 година средна годишна концентрация на ФПЧ е била 41,89 µg/m3(микрограма/куб. м.), а през 2019 година тя е намаляла до 22,94 µg/m3, което означава, че е спаднала наполовина.“, обясни пред присъстващите началникът на отдел „Екология и гори“ в Община Стара Загора Маргарита Георгиева.

Тя посочи, че от 2017 година до настоящия момент не е отчитано превишение на нормите на  ФПЧ10 от автоматичната измервателна станция „Зеления клин“, както като средногодишна концентрация, така и като брой превишения на средноденонощната норма. Съгласно националното и европейско законодателство тези резултати са достатъчно основание да се приеме, че въздухът в Стара Загора е чист. Не е регистрирано превишаване на нивата и на серен диоксид от 2013 година до сега. От думите на Георгиева стана ясно, че още две измервателни станции ще измерват нива на замърсяване с ФПЧ10  и ФПЧ2,5 в Стара Загора. Те ще се намират в кв. „Железник“, ул. „Иван Пашинов“ № 16 и на бул. „Славянски“ №2. Станциите вече са поставени и се очаква да влязат в експлоатация съвсем скоро.

„Община Стара Загора работи последователно и активно за подобряване качеството на атмосферния въздух, като е подменен изцяло автомобилният парк на градския транспорт, всички обществени сгради са газифицирани“, обясни още Георгиева. Началникът на отдел „Екология и гори“ допълни, че цялата пътна мрежа се мие почти целогодишно, когато атмосферните условия позволяват, което означава, че най-натоварените пътни артерии се мият по над 10 пъти годишно.

По време на кръглата маса беше представен напредъкът по интегриран проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма LIFE. Целта му е поетапно преминаване на домакинствата от отопление на дърва и/или въглища към алтернативно екологично отопление. Очакваното намаление на емисиите на ФПЧ10 (фини прахови частици) от целевия брой домакинства е в размер на 15,6 т/г, разпределени съответно на 1,2 т/г от изпълнението на пилотното преминаване (общо 67 домакинства) към алтернативни форми за отопление на домакинствата и още 957 домакинства в основната фаза на проекта или намалени с още 14,4 т/г“,даде подробности Божана Димитрова, ст. експерт в отдел „Екология и гори“. От думите ѝ стана ясно, че всички критерии и документи, както и разяснения към тях, са достъпни в електронната страница на програмата – http://www.lifeipcleanair.eu/

В рамките на проекта е извършено представително социологическо проучване на населението. По време на него над 1300 жители на областния град са оценили качеството на атмосферния въздух. Общо 16,8 % от населението в Стара Загора се отоплява на дърва и въглища, което е сравнително нисък процент.  От направения анализ повече от половината от анкетираните искат използването за отопление на дърва и въглища в градовете с проблеми с качеството на атмосферния въздух да бъде забранено.