Цели цехове в “Арсенал” под карантина

Три цеха от завод 5 в “Арсенал” Казанлък са под карантина, заради позитивни тестове за коронавирус. Работещите в най- модерните и предпочитани за работа цехове там, са разпуснати за 10 дни.

За голяма част от тях това са поредни 10 дни неплатени, тъй като някои от работещите излизат за втори път в карантина.

Преди няколко дни подобен казус имаше и в цехове на завод 3, както и на Завод 2.

Според потърпевши, това е така, защото голяма част от работниците в най- голямото предприятие от сферата на ВПП ходят на работа практически болни, с различни симптоми на COVID-19 като кашлица, хрема, болки в главата, макар и без температура. Причината да не си позволяват да отсъстват от работа, въпреки симптомите, са ваучерите за храна в размер на 60 лева, които арсеналци получават при пълен работен месец, без отсъствие заради болничен или неплатен отпуск.

“Арсенал” бе фирмата, която първа в района въведе най- строги противоепидемични мерки и направи маските за работещите там задължителни. За неносене на маска на територията на завода дори се уволнява от работа. Въпреки това и въпреки личните предпазни средства, дезинфектантите и дезинфекцията,която се прави в завода редовно, случаите на позитивни за COVID-19 арсеналци са все повече.

Маските няма да ни спасят, при положение, че идват болни хора на работа и че на много места в завода на практика няма възможност да се спазват изискванията и не се спазват, за дистанция от поне 1,5 метра, казват арсеналци, за които излизането в карантина или поредни 10 дни неплатен отпуск, са фатални за личните им бюджети.