До два дни разкриват кабинети за пробонабиране за PCR изследване

Директорът на Регионална здравна инспекция – Стара Загора издаде заповед, с която се въвеждат доълнителни мерки на територията на област Стара Загора. До 30 октомври кметове на общини и ръководителите на съответните лечебни заведения трябва да разкрият кабинети за пробонабиране на материал за PCR изследване за COVID-19.

Работното време на кабинетите ще бъде от 9 до 12:30 часа всеки делничен ден. След приключване на работното време материалите ще се транспортират до лабораториите за PCR диагностика, определени със Заповед на министъра на здравеопазването, не по-късно от 13:30 часа. Лабораторията на УМБАЛ Стара Загора ще обслужва общините – Раднево, Гълъбово, Чирпан, Братя Даскалови , Опан и Стара Загора, а лабораторията ,,Медицински център-трета поликлиника” – Казанлък, Николаево, Гурково, Павел баня и Мъглиж.

Пробонабирането ще се извършва само на лица със симптоми на COVID-19, като не се допуска изпращане на проби за PCR  диагностика на лица, които нямат клинични оплаквания. След излизане на резултатите от лабораториите, пациентите положителни на коронавирус и с индикации за хоспитализация се насочват поетапно към УМБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович”, а от 29.10.2020 г. и към болница “Тракия”.