Най-тежката мярка за неотклонение за двамата мъже, извърши грабеж от пенсионер в с.Енина

Окръжен съд – Стара Загора взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 28-годишния И. Н. и 29-годишния А. С., извършили грабеж от 76-годишен мъж от с.Енина, община Казанлък.

И на двамата извършители е повдигнато обвинение за това, че на 27.10.2020 г. в с. Енина са отнели чужди движими вещи – пари в размер на 60 лева, от владението на пострадалия, с намерение противозаконно да ги присвоят, като са употребили сила и заплашване. За обвиняемия  И. Н. деянието е извършено в условията на опасен рецидив. В разпитите си, при привличането им като обвиняеми, мъжете са направили пълни самопризнания за случилото се.

В хода на разследването е установено, че И. Н. и А. С. влезли в къщата на възрастния мъж, заплашили го и му нанесли удари с юмруци по тялото, след което отнели парите и си тръгнали.

Окръжен съд – Стара Загора прие, че събраните по делото доказателства позволяват направата на обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъплението, за което са привлечени към наказателна отговорност. Видно от представените материали, обвиняемият А. С. през 2009 г. бил осъден за грабеж. Макар и към момента да е реабилитиран по право, спрямо него са налице шест криминалистични регистрации, което води до извода, че той може да извърши и друго престъпление. В справката за съдимост на 28-годишния И. Н. са посочени десет осъждания, като по последното му наложено наказание той бил освободен от затвора през месец август 2019 год. Съдът счете, че на този етап от наказателното производство съществува реална опасност И. Н. да се укрие и да извърши друго престъпление, тъй като за него грабежът е извършен в условията на опасен рецидив.

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Пловдивски апелативен съд в 3- дневен срок.

 Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.