Маски в клас

Училищата ще имат право да задължават учениците да носят маски в клас, става ясно от писмо на министъра на образованието Красимир Вълчев, изпратено до началниците на регионалните управления на образованието и директорите на учебни заведения.Решението обаче дали учениците да носят маски ще се взема от училището, а не на национално ниво. Освен това мярката може да засяга само определен клас, а не всички ученици.

Според писмото на министър Вълчев обаче тази мярка ще е “наложителна” за учениците от 11-и и 12-и клас, които се смесват с различни класове в часовете по профилирана подготовка. Но и това решение образователният министър остава в ръцете на педогогическите съвети.”По отношение на използваните защитни маски за лице, които са задължителни в общите закрити части на учебната сграда за всички ученици, учители и външните за институцията лица, а в класните стаи за учениците са по желание, на ниво училище по решение на педагогическия съвет е възможно да се вземе решение маските да бъдат задължителни и в часовете. Това решение може да бъде за определени класове или за всички ученици с оглед защита на здравето на учители и ученици. Използването на предпазни маски за лице от учениците във втори гимназиален етап в часовете по профилирана подготовка, когато има смесване от различни класове и по този начин се нарушава принципът на невзаимодействие, е наложително”, се чете в писмото на Вълчев.

При учителите, които преподават само в една паралелка, носенето на защитна маска е задължително за времето, когато осъществяват близък контакт с учениците, но за целите на преподаването, при наличие на разстояние по-голямо от 1,5 м между тях и учениците, е допустимо те да са без маска. Учителите могат да продължат да използват защитни шлемове, но само като допълнение към защитните маски за лице, става ясно още от писмото.