В Стара Загора въздухът не е замърсен

Няма превишение на допустимите норми в качеството на въздуха на Стара Загора. Това е официалната позиция на Министерството на околната среда и водите, изпратена в отговор на питане от страна на народния представител от БСП Георги Гьоков.

От екоминистерството уточняват, че твърдението е направено на база данни, предоставени от двата постоянно действащи пункта, измерващи качеството на въздуха на територията на града, за периода 1.01.2018 г. – 10.10.2020 г. „Резултатите от мониторинга по контролираните основни показатели за качество на атмосферния въздух (серен диоксид (SO2); азотен диоксид (NO2); въглероден оксид (СО); фини прахови частици (ФПЧ10), азотен оксид (NO), озон (О3), общи неметанови въглеводороди (NMHC) и сероводород (H2S) показват, че установените в законодателството норми са спазени. Единствено има регистрирани превишения на средноденонощната норма фини прахови частици, които обаче са в рамките на допустимите превишения (35 броя) за календарната година , се казва ясно в отговора на МОСВ.

Въпросите на старозагорския депутат бяха провокирани от  доклад дело на 10 НПО

В допълнение към отговорите на поставените от народния представител на левицата въпроси от МОСВ посочват ясно и категорично, че на база осъществяван мониторинг на качеството на въздуха считат, че към момента няма основание за притеснение от страна на гражданите на Стара Загора.

Георги Гьоков уточни, че очаква и официален отговор от здравния министър проф. Ангелов за това – има ли от какво да бъдат притеснени старозагорци.