Кампания на противопоставяне и ксенофобия в Гурково

ПОЗИЦИЯ
на кмета на община Гурково Мариан Цонев
по интерпретациите на казуса с фирма “Булметал” АД – гр. Гурково
Във връзка с тиражираните неверни твърдения и манипулативни внушения по казуса с фирма “Булметал” АД – гр. Гурково, категорично заявявам, че в качеството ми на кмет на община Гурково, съм предприел всички законосъобразни действия, за да защитя интереса на Общината и респективно на жителите й. Това се доказва  от факта, че Община Гурково спечели и четирите съдебни дела, заведени срещу фирмата и изпълнителния й директор във връзка с незаконно строителство.
Решенията на съда потвърждават още веднъж законността на предприетите от мен действия по отношение на “Булметал” АД.
Действията ми нямат за цел ликвидиране на предприятието, упражняване на натиск или цитирания и тиражиран в публичното пространство рекет, за което ще потърся правата си в съда, ако не получа извинение за внушенията, които се правят.
Всеки бизнес има право да работи и ние го подкрепяме във всичките му нужди, но не и когато погазва закона.
В тази връзка припомням, че върховенството на закона е над всичко и решенията на съдебните органи не се коментират, а се изпълняват.
Учудващо е, че дискредитирани политици настояват за неспазването на закона и не се интересуват защо до сега не са предприети действия за върховенството на закона.
Всички помним местните избори миналата година, когато срещу мен и ПП “Движение за права и свободи” в община Гурково беше организирана мръсна, недостойна и срамна кампания. Кампания с език на омразата, провокациите и внушенията. Кампания на противопоставяне и ксенофобия. Тогава си задавахме въпроса “защо и от кого” и днес може би отговорът дойде сам?
Питахме тогава, питаме се и днес: къде бяха правителството и властта, когато бяха изпратено всички институции да проверяват мен, близките ми и общината? Явно има връзка между тогава и сега.
И тогава, и сега заявявам, че не участвам в разделението и противопоставянето на хората, не съм го правил и няма да го направя!
В момента в ход е досъдебно производство ДП 284/3М-1017 от 2020 г. за установяване на престъпно деяние по отношение на павета, дарени от АПИ на Общината през 2018 г., които са изцяло общинско имущество, но по някаква причина се намират не къде да е, а на територията на фирма „Булметал” АД.
С моя заповед № 3-461/13.10.2020 г. е назначена и комисия, която да извърши проверка за констатиране на незаконно строителство и нарушения при ползането на строежи или части то тях. Същата комисия трябва да създаде и поддържа регистър на издадените наказателни постановления и на влезли в сила заповеди за премахване на незаконни строежи. Паралелна проверка на фирмата извършват и други заинтересовани държавни институции, сред които: Икономическа полиция, РДНСК, Агенция за бежанците, Инспекция по труда. Това красноречиво потвърждава правотата на предприетите действия.
Като кмет на община Гурково заявявам категорично, че няма да допусна който и да било да заиграва с институцията Кмет, още по-малко политици с анти ДПС риторика, които като ветропоказатели се въртят по пътя към властта и които са решили в своята безпомощност да гонят политическо оцеляване и да трупат дивидент на гърба на институцията Кмет и на всички гурковци.
Нека да напомня на тези господа, че, за да бъда кмет на община Гурково, в мен са повярвали повече от половината съграждани, имащи право на глас. За мен това не са просто брой гласове. Зад всеки глас стои човек! Това са хора, личности, които повярваха и очакваха промяната, за да защитим техните интереси, като се спазва законът.
Аз като кмет, избран от листата на ПП “Движение за права и свободи”, съм положил клетва, при встъпването си в длъжност като кмет, че ще се ръководя от интересите на гражданите в община Гурково.
Като кмет на общината от една година, през целия този период у мен буди недоумение фактът, че никой преди това не се е поинтересувал от незаконното строителство на “Булметал” АД. Фирмата работи, а дори нямат издаден акт 16 за цитираните сгради.
Защо преди мен никой не е взел мерки? Да разбираме ли със съгражданите ми, че някой е защитавал корпоративни интереси? И още много подобни въпроси остават без отговор. А може би днес получихме отговори на някои въпроси, но изникват и още: кой е взимал решенията в община Гурково до сега – Цветанов, Кольо Атанасов…кой?