Синдикати предлагат 1950 лв. начална заплата на лекар

Началното възнаграждение за лекар без специалност да бъде 1950 лева, настояват секторни синдикати, които искат трайно увеличаване на лекарските заплати. Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинската федерация “Подкрепа” внесоха в Министерството на здравеопазването проект на Колективен трудов договор в отрасъл “Здравеопазване”. Синдикалистите предлагат в колективния трудов договор да залегне между 40% и 60% ръст на стартовите заплати.

Предложението е началната основна месечна заплата за лекар без специалност да не бъде по-малко от 1950 лв., 1300 лв. за медицинските специалисти по здравни грижи, а именно медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и зъботехници, и 900 лв. за болногледачи.

Синдикалистите приветстват отпускането на 1000 лева за работещите на първа линия, но отбелязват, че липсва ясна дефиниция за понятието първа линия.
Подчертават, че това е решение за една година, затова смятат, че най-справедливо е ръстът на възнагражденията да стане именно чрез договаряне на нови минимални заплати по категории и персонал в колективен трудов договор в отрасъл “Здравеопазване”.