Районен съд – Стара Загора освободи от наказателна отговорност, жена, упражнила избирателно право в страната ни, без да има право за това, като й наложи административно наказание глоба

Районен съд – Стара Загора постанови присъда, с която освободи от наказателна отговорност 30-годишна руска гражданка със статут на постоянно пребиваваща в Р България,като й наложи административно наказание ГЛОБА в размер на 1 000 лева.

Съдът я призна за виновна в това, че на26.05.2019 г. в гр.Стара Загора, при провеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България, е упражнила избирателно право, като е гласувала в секционна избирателна комисия на град Стара Загора, без да е имала това право по закон – съгласно изискванията на чл. 350, ал.1 и ал.2 от Изборния кодекс, а именно не е български гражданин и не е гражданин на друга държава членка на Европейския съюз.

Въз основа на декларация, подадена лично от подсъдимата до съответната избирателна комисия, тя била включена в избирателния списък с дописване на имената й в същия.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Стара Загора.

Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.