Нови пет изкуствени гнезда за дивите ловни соколи

През изминалите няколко дни екипът на проект „Завръщане на ловния сокол в България” постави още пет изкуствени гнезда за диви двойки ловни соколи.Това стана, след като дни наред екипът обикаля и набелязва подходящи дървета.

Поставянето на гнездата е трудна и опасна работа. За нея Зелени Балкани имат както наземен, така и специално обучен, преминал курс по алпийско катерене, екип. Предварително подготвените платформи се издърпват до короната на дърветата с въжета, а там, горе, се закрепват за предварително избран клон. Това, обаче, съвсем не е лесно, тъй като платформите са тежки, а дърветата – високи и с много клони по пътя нагоре.

И този път помощници в това не леко начинание бяха студенти по ветеринарна медицина от Тракийския университет, част от проект “Студентски практики- Фаза 2” на МОН, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, съфинасиран от Европейския социален фонд.

Въпреки трудностите, тази година Зелени бслкани успяха да поставят общо 11 гнезда, а до края на следващата, се надяваме, те да станат 20.

,,Искрено вярваме, че гнездата ще бъдат атрактивни за млади двойки ловни соколи, които да отгледат в тях своите малки.”-споделят от центъра

Припомняме, че ежегодно в покрайнините на Стара Загора екипът освобождава между 10 и 20 млади, излюпени в Спасителния център птици. Именно две от тях успяха да загнездят успешно през 2018 и да създадат първата от десетилетия насам размножаваща се двойка ловни соколи в България.