Ден без тютюнев дим

Днес е Международният ден без тютюнев дим. България е страна с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета по данни от Здравния профил на страната за 2019 г.

През последните години у нас е постигнат известен напредък по отношение на контрола на тютюнопушенето, но данните продължават да са тревожни. Според „Национално проучване на факторите на риска за здравето” на Националния център по обществено здраве и анализи, 2013-2014 г. в България, 37,4 % от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи. 59% от пълнолетни лица в България се определят като потребители на тютюневи и свързани с тях изделия, независимо какъв е видът на изделието, в какво количество и с каква честота употребяват, като 56% използват предимно тютюневи изделия за пушене (най-вече цигари), 9% – предимно бездимни нагреваеми тютюневи изделия, а 2% – предимно електронни цигари.

Около 10% са заявили, че са отказали пушенето в някакъв момент в миналото преди повече от 12 месеца, като 86% от тях споделят, че са взели решението сами, а 11% твърдят, че са били повлияни от други хора. 44% от спрелите да пушат, са го направили заради ефектите върху здравето им, а 27% – заради разходите.