Допълнителни средства за Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания

С финансова помощ от Община Стара Загора ще бъде възстановена кислородната инсталация на “Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Стара Загора”. За целта ще бъде направена допълнителна парична вноска в капитала на дружеството, в размер на 50 000 лв.
Общия брой на разкритите легла в лечебното заведение е 50 броя, 38 броя в сектор Пулмология, 12 броя в сектор Фтизиатрия.
Със Заповед No РД–01–626/27.10.2020 г. на Министъра на здравеопазването, съобразно
заболеваемостта от COVID–19 в област Стара Загора и заповед No РД–01–337/05.11.2020 г. на Директора на РЗИ – Стара Загора, в лечебното заведение има разкрити 13 броя легла / 25% / за лечение на пациенти с COVID – 19. Към момента са заети 15 броя легла, т.е. 30% от легловия фонд на болницата.
Всички легла за лечение на болни с COVID-19 са заети.
Същевременно са заети повече от половината легла, предназначени за лечение на болни с белодробни заболявания, несвързани с COVID-19. В болницата се лекува и един болен от туберкулоза.
За осъществяване на адекватно лечение на болните с COVID-19 е необходимо осигуряване на кислород. Поради прекъсната преди години кислородна инсталация, осигуряването на кислород на всеки болен се извършва с поставянето на кислородни бутилки до леглото на всеки болен. Тази дейност е свързана с пренасянето на тежките бутилки от и без това изключително ограничения по брой персонал на болницата. Освен това осигуряването на кислород чрез кислородни бутилки, поставени до леглото на болния не само, че не съответства на съвременните стандарти, но носи висок риск от възникване на пожар и евентуално взривяване на кислородна бутилка.
За осигуряване на нужните прoтивоепидемични мерки в лечебното заведение са необходими допълнителни количества дезинфектанти, както и подходящо работно облекло и лични предпазни средства.
Тази информация показва, че натовареността на работещите е значителна, а финансовите възможности на лечебното заведение са недостатъчни за поемане на допълнителните разходи,
свързани дейностите по лечение на COVID-19. За критичната ситуация свидетества и факта, че за периода, през който започна лечението на болни с COVID-19, предприятието са напуснали четирима заети в него служители – 1 лекар и 3 медицински сестри.
Към настоящия момент се запазва регистрираното през 2019 г. забавяне в изплащането на работната заплата с 2 месеца. Към настоящия момент размера на просрочените задължения за работни заплати е 52 хил. лв.
На 17.11.2020 г., в Общински съвет Стара Загора постъпи искане от управителя на дружеството за оказване на финансова помощ в размер на 10 000 лв., за закупуване на бактерицидни лампи, работно облекло, лични предпазни средства, дезинфектанти и почистващи средства.
В тази връзка предстои общинския съвет Стара Загора да направи допълнителна парична вноска в капитала на „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Стара Загора” , в размер на 50 000 лв. До 15 000 лв. ще са – за възстановяване на кислородната инсталация в сградата на болницата.
До 10 000 лв. – за закупуване на бактерицидни лампи, работно облекло, лични предпазни средства, дезинфектанти и почистващи средства.
До 25 000 лв. – за материално стимулиране на персонала на болницата.
Сумата, в размер на допълнителната парична вноска, шенсе преведе по банковата сметка на дружеството в срок до 15 декември 2020 г.