Ректорите на Тракийски университет – Стара Загора и Технически университет – София подписаха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков и ректорът на Технически университет – София проф. дн инж. Иван Кралов подписаха споразумение за сътрудничество в Ректората на ТрУ.

На събитието присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който беше на работна визита в Стара Загора, директорът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова, заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова и заместник-ректорът на ТрУ доц. д-р Емил Славов.

Споразумението между двете висши учебни заведения цели да се установят академични връзки и сътрудничество за обучение, научни изследвания и обмен в различни научни области от взаимноизгоден интерес, които да бъдат конкретизирани допълнително в предварително подготвени работни програми.

Тракийски университет – Стара Загора и Технически университет – София ще работят по съвместни научно-изследователски дейности. Те ще си сътрудничат с цел осъществяването на научно-изследователски проекти, научни изследвания и създаването на научно-приложни продукти по научно-изследователски програми с участието на преподаватели, докторанти и студенти от двата университета като научните резултати, от които да бъдат съвместно публикувани, за да могат да бъдат използвани и от двете страни

Двете висши учебни заведения ще организират и участват в съвместни научни мероприятия, както на ниво Университет, така и на ниво Факултет и Департамент.

Ще бъде осъществен и обмен на академични кадри и студенти.

И двата университета ще си предоставят взаимно материално-техническа база, лекционен фонд, достъп до библиотеките, учебните зали и научни лаборатории и осъществят посещения за контролиране на изпълнението и ефективността на дейностите по конкретните работни програми.

Гостите на Тракийски университет – Стара Загора посетиха част от художествените галерии и музейните обекти във висшето учебно заведение. Министър Вълчев остана очарован от фонда на единствения Музей на коня в България. Той остави и своя отпечатък в книгата за похвали : „Прекрасен музей! Поздравления за всички, допринесли за създаването и развитието му! Желая ви здраве и сили да го надграждате и да утвърждавате Тракийски университет – Стара Загора като отлично място за учене!”