Директорът на УМБАЛ „Киркович“: РЗИ – Стара Загора, не контролира изпълнението на заповедта за разкриване на ковид легла

Проф. Йовчо Йовчев отново съобщи за пациенти с COVID-19, насочвани от частните към държавната университетска болница в Стара Загора

Директорът на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. Йовчо Йовчев настоя Регионалната здравна инспекция – Стара Загора, да влезе незабавно в контролната си функция. Повод за призива на проф. Йовчев е пореден случай на пациент с коронавирус, на когото е бил отказан прием в частна болница, след което той е пренасочен към държавната. По думите му РЗИ не взима никакво отношение по контрола на изпълнението на заповедта на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, с която леглата за лечение на пациенти с коронавирус бяха увеличени от 10 на 20%.

Общо 150 са хоспитализираните в УМБАЛ „Киркович“ пациенти до днес. Според проф. Йовчев в останалите болници на Старозагорска област продължава практиката да не бъдат разкривани необходимият брой легла за лечение на хора с COVID-19. Той призова директорът на РЗИ д-р Станимир Станков да осъществи контрол на броя на ковид леглата в останалите болници и да открие допълнителни, ако настоящият им брой не изпълнява заповедта на здравния министър. „Ако всяка болница разкрие по 70 легла, въобще няма да има никакви затруднения в организацията на работата“, категоричен бе проф. Йовчо Йовчев. Той заяви още, че в някои лечебни заведения се приемат пациенти с коронавирус, които нямат изменения в рентгеновите снимки и състоянието им позволява да бъдат на домашно лечение, докато други с тежка картина биват връщани и насочвани към други болници. „Този тип организация на здравеопазването в Стара Загора го гледаме вече трета седмица и на мен не ми харесва“, подчерта проф. Йовчев.

Директорът на Университетската болница призова РЗИ – Стара Загора, ако не може да вземе отношение, да информира незабавно съответните институции, на които е подчинено, че не може и не желае да изпълнява заповедта на министъра на здравеопазването. „Това задължение не е мой ангажимент“, подчерта проф. Йовчев.

От общо 150 настанени за лечение ковид пациенти в УМБАЛ „Киркович“, 13 се намират в реанимация. 4 души са загубили битката с коронавируса през вчерашния ден.

Източник:https://starozagorskinovini.com/