СЗО: Повече движение в пандемията

Възрастните и децата трябва да са по-активни физически, за да укрепнат благосъстоянието и прихическото си здраве по време на пандемията от коронавирус, съобщават от Световната здравна организация.Всеки четвърти възрастен и всеки пети юноша не извършват достатъчно физическа активност, сочат данните на организацията.

Всички възрастни трябва да извършват поне 150 минути усилена физическа активност на седмица, заяви Световната здравна организация.Препоръчително е децата и юношите да имат средно по един час физическа активност всеки ден и да ограничават времето си пред електронните екрани.

“Хората от всички възрасти трябва да компенсират нарастващото заседнало поведение с физическа активност, за да намалят риска от болести и да добавят години към живота си”, казаха още от СЗО.

“Увеличаването на физическата активност не само помага за предотвратяване и контрол на сърдечните заболявания, диабет тип 2 и рак, но също така намалява симптомите на депресия и тревожност, намалява спада на когнитивните способности, включително болестта на Алцхаймер, и подобрява паметта”, каза Рюдигер Креч, генерален директор на СЗО за насърчаване на здравето.