В Стара Загора започва даряването на кръвна плазма

ГЕРБ дари  апарат за извличане на кръвна плазма на Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора. Даряването стартира на 30 ноември.
“По предложение на председателя на ПП ГЕРБ и след решение на Изпълнителната комисия ГЕРБ предоставя  173 000 лв. от партийната субсидия за закупуването на два апарата за извличане на реконвалесцентна плазма. Апаратите са най-ново поколение. Препоръчани са от медицински експерти и ще бъдат дарени на Районните центрове по трансфузионна хематология в Плевен и в Стара Загора”.
По този начин се дава възможност от 180 донора да се извлече реконвалесцентна плазма, която от своя страна позволява на 540 пациенти да получат терапевтична доза от нея , за да се подпомогне лечението на тежките пациенти с COVID-19.
От 30.11.2020г. РЦТХ – Стара Загора започва производството на реконвалесцентна плазма от стандартно даряване на цяла кръв! Всички желаещи за кръводараване трябва да бъдат клинично здрави, да отговарят на общите условия да бъдат кръводарители и да имат положителен резултат от PCR тест, от който са изминали минимум 40 дни!