Четвърта благотворителна картичкотворителница в храм „Света Троица“

Над сто картички за Рождество Христово вече са изложени в старозагорския храм „Света Троица”. Всеки, който пожелае, може да си закупи от тях, за да поздрави близките си с предстоящия празник. Цената определяте вие – инициативата е с благотворителна цел.

Четвърта поредна година, по време на Рождественския пост, децата от Неделното училище и от Ателието по иконопис подготвят такава изложба в подкрепа на различни каузи: първо, за да се възстанови сградата, където сега провеждат занятията си, а след това – да се подпомогне реставрацията на стенописите в храма.

В условията на епидемия децата работиха от вкъщи, като общуваха помежду си и с преподавателите си дистанционно. Макар и формално разделени, те заявиха себе си като част от общността на енорията и от голямото семейство на Православната ни църква. Това всъщност е действителната цел на начинанието: да се възпитат християнски добродетели у децата, да се подпомогне личностното им развитие, подчертават Илиана Димова (учител в Неделното училище) и Зорница Иванова (ръководител на Ателието по иконопис).

И тази година г-жа Елена Гинзарова – верен помощник и творчески наставник на децата – осигури материалите за „благотворителната картичкотворителница” (както самата тя нарича детската работилница) и записа в интернет поредица с видео уроци за малките „сръчковци”.

За първи път в кампанията – с картички и гипсови коледни фигурки – се включиха от детската градина в с. Хан Аспарухово (с директор Донка Стоилова). Защото доброто, както казват, е „заразно”.

Или, както е речено в Евагелието: „Не може се укри град, който стои навръх планина. Нито запалят светило и го турят под крина, а на светилник, и свети на всички вкъщи. Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец” (Мат. 5:14-16).