Над 4600 старозагорци черпят на Никулден

2304 старозагорци носят името Николай, те ще празнуват своя имен ден на 6 декември. На Никулден за име ще почерпят общо 4646 души в Стара Загора. Съкратеният вариант на едно от най-популярните имена – Кольо, имат 710 души, а Нено – 28. Това сочи справката на Дирекция  „Гражданско състояния“ на общинската администрация.

645 господа с име Никола и 12 с име Нико също ще почерпят в неделя.

Дамите, които ще приемат поздрави по повод имения си ден, с име Николина са 315, а с Николинка – 157. 337 са носителките на все по-популярното име Никол. Сред имениците са и 127 старозагорки с име Николета и 11 с име Ненка.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция и е един от големите православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, считан за покровител на моряците, пътешествениците, банкерите и търговците. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Св. Николай Чудотворец, който е роден през 280 г. в Мала Азия, провинция Ликия, живял по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на гр. Мир. Той присъствал на Първия вселенски събор в Никея. Умира през 325 г., оставяйки след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофите.

Народната традиция повелява да се сервират рибни ястия, като традиционен остава пълненият шаран.