Стоматолозите искат достъп до регистъра на заразените с COVID-19

Стоматолозите искат достъп до регистъра на заразените и боледуващите от COVID-19, за да не бъдат подвеждани и да знаят кои пациенти са заразени и кои боледуват. Това заяви д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз.

По думите на председателя ба зъболекарския съюз това не означава, че на пациент ще бъде отказана неотложна дентална помощ. Шарков посъветва хората, които имат нужда от дентална грижа, но са положителни за коронавирус, да съобщят това на стоматолога си, за да може той да вземе необходимите предпазни мерки. В настоящата ситуация едно от най-безопасните места е кабинетът по дентална медицина, защото се спазват всички правила за стерилност, категоричен е Николай Шарков. Според него има заразени стоматолози, но заразата не е дошла от кабинетите, а от социалните контакти.

Зъболекарите ще бъдат включени в първата група медицински специалисти, които предстои да бъдат ваксинирани срещу коронавирусната инфекция. “Стоматолозите са на първа линия, те работят на 35 сантиметра от входното отверстие: уста, нос, очи”, подчерта още той.

По темата за водите за уста и дали са ефективно средство за предпазване от коронавируса Николай Шарков коментира, че първата публикация в научно издание се е появила преди два месеца. Тези изследвания не са обхващали СOVID-19, а всички възможни останали вируси и микроорганизми.

“Водите за уста са антисептично средство, а устната хигиена е задължителна по време на заболяване”, посочи Николай Шарков и допълни, че след като пациентът е изкарал заразно заболяване, четката за зъби трябва да отиде на боклука.