Овластяване на младите-да започнем от днес

Приключва проект „Овластяване на младите-да започнем от днес”. Той бе с продължителност 15 месеца и се осъществи в няколко града с организиране на срещи в тях с членовете на асоциацията и младежи и младежки организации. Събитията бяха с представители на 16 неправителствени организации.

Въпреки трудните времена покрай COVID-19 организаторите успяха да осъществят дейностите по проекта в гр. Стара Загора, Бургас, Сливен, Велико Търново, Трявна, Павел баня и Казанлък. Срещите в различните градове бяха и с представители на организации и младежи, активни в младежката сфера.

По време на проекта участниците имаха възможност да се запознаят и с новата програма „Европейски корпус за солидарност”, по който се финансира проекта „Овластяване на младите-да започнем от днес” на асоциация на работещите с младежи и доброволци организации в България.

Гаранция за успеха на начинанието беше опита на експертите на организацията в осъществяването на различни проекти по програма “Еразъм+” и новата програма “Европейски корпус за солидарност”.

Настоящият проект осигури практическа ангажираност на млади хора в няколко общини на България и насърчи споделянето на добри практики.

Изпълни се общата цел на Европейския корпус за солидарност да се промотира солидарността като ценност основно чрез доброволческа дейност, да се повиши ангажираността на младите хора и на организациите по отношение на достъпни и висококачествени дейности за солидарност, като начин да се допринесе за засилване нa сближаването, солидарността, демокрацията и гражданството в Европа, като същевременно се отговори на обществените предизвикателства и се укрепиха общностите, като се положи особено усилие за насърчаване на социалното приобщаване. По индиректен начин проекта допринесе за европейското сътрудничество и трансграничните мобилности, които са важни за младите хора.