В резултат на предприети професионални действия криминалисти на ОДМВР – Стара Загора установиха извършител на тежко криминално престъпление

В резултат на предприети професионални действия криминалисти на ОДМВР – Стара Загора установиха извършител на тежко криминално престъпление

Разследването е осъществено с активното участие на служители на РУ – Казанлък и сектор „Убийства“ в ГДНП, под ръководството на Окръжна прокуратура – Стара Загора

Като обвиняем за извършен грабеж, придружен с убийство на 74-годишен жител на с. Дъбово,  е привлечен 24-годишен мъж от същото село.

Сигнал за намереното тяло на възрастния човек е получен на 5 декември към 18.17 ч. в РУ – Казанлък.  При извършения на място оглед – в дома на жертвата, експертите установяват травматични увреждания  по тялото. Веднага  по случая е образувано досъдебно производство за умишлено убийство – престъпление по чл. 115 от НК, като надзора на разследването е поет от Окръжна прокуратура – Стара Загора.

Веднага стартират  активни оперативно-издирвателни действия, в които се включват криминалисти на ОДМВР – Стара Загора, колегите им от РУ – Казанлък и от сектор „Убийства“ към ГДНП. В резултат на това, само в рамките на 24 часа, е установен 24-годишен жител на с. Дъбово. Според първоначалните данни престъпното деяние е извършено на 3.12.2020 г., като задържаният, след употреба на сила, е отнел от жертвата си мобилния телефон и наличните 20 лева.

С оглед събраните доказателства, вчера 24-годишният мъж е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 2, предл. 1-во вр. чл. 198, ал. 1 от НК.  Тъй като извършеното деяние представлява тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т. 7 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна и предвид факта, че съществува реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, с постановление на Окръжна прокуратура – Стара Загора срокът за задържането му е удължен за срок от 72 часа. В този срок предстои внасяне на искането в Окръжен съд – Стара Загора за вземане на мярка за неотклонение. „задържане под стража” спрямо него.

Подробности по случая бяха оповестени от директора на ОДМВР – Стара Загора старши комисар Стоян Стоянов и окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.