Нов кръвен тест в Болница „Тракия“ открива с точност дали сте преболедували COVID-19

ROCHE COBAS  Anti-SARS-CoV-2  е първият серологичен тест срещу SARS-CoV2, признат във Великобритания и сертифициран с Европейска CE маркировка

От първите дни на декември клиничните лаборатории към МБАЛ„Тракия“ и МЦ „Трета поликлиника“ вече извършват изследване с новите кръвни тестове за антитела със 100% чувствителност, известни под името ROCHE COBAS Anti-SARS-CoV-2 (IgM + IgG).

Този вид кръвни тестове откриват специфични антитела конкретно срещу SARS-CoV-2 (Covid-19), без кръстосана реактивност към други подобни коронавируси. Чувствителността им е 100%(14 дни след PCR потвърждение или поява на клинични симптоми), а специфичността към антителата на SARS-CoV-2 – 99,81%. Това означава, че няма възможност за фалшиво отрицателен резултат две седмици след началото на заболяването. Те доказват обективно количествено наличието на антитела и дават възможност да се проследи имунния статус на пациента на всеки 14 -28 дни.

Все повече хора си задават въпроса, дали са носители на антитела срещу Covid-19? Нещо не се чувствах  добре преди време, бях контактен с хора боледуващи отCovid-19, бях ли безсимтомен вирусоносител, подходящ пациент ли съм за донорство на плазма?

Отговори на тези въпроси  можем да получим след като си направим именно това изследване. ROCHE COBAS® Anti-SARS-CoV-2 (IgM + IgG) не е бърз тест, арезултатът от изследването е готов  в рамките на няколко часа за деня.

Обикновенно след  7-10 ден от заразяването(вирусоносителството)  се покачват Anti-SARS-CoV-2  IgMантителата (IgM- ранна фаза ). Между10 – 14 и 21ден от заразяването се покачват Anti-SARS-CoV-2  IgM + IgG антитела. След  21 ден се наблюдава нарастване на  Anti-SARS-CoV-2   IgG антитела,(IgG късна фаза)като те остават индивидуално повишени. Тези антитела  показват, че човек се е срещнал с вируса и остават високи продължително време, като пазят от повторно заразяване с вируса.Затова този тест е един от начините, по който може  да се установи и нуждата от ваксиниране!

Високата специфичност е ключова, за да се определи надеждно дали човек е бил изложен на вируса и дали е развил антитела. Тестовете са  подходящи при масов скрининг с висока надеждност за оценка на разпространението на вируса.

Тестовете са напълно автоматизирани с апаратът ROCHE COBAS E411, който дава възможност на лабораторията за анализ до 150 проби за час. Инвитро имунотестът използва електрохемилуминесцентен метод за откриване на антителата и определяне на имунната реакция на организма към SARS-CoV-2 в човешки серум или плазма.

ROCHE COBAS® Anti-SARS-CoV-2  е първият серологичен тест срещу SARS-CoV2 признат във Великобритания и сертифициран с Европейска CE маркировка.

Цената на изследването с теста ROCHE COBAS Anti-SARS-CoV-2 е 30 лева в клиничните лаборатории на Болница „Тракия“ и МЦ „Трета поликлиника“, които работят без почивен ден. Не е нужно да се запазва час. При вземането на пробата получавате потребителско име и парола, с които можете да научите резултата от теста онлайн няколко часа по-късно.

Д-р Мариела Русева,

Началник клинична лаборатория  МБАЛ“ Тракия“ / МЦ  „Трета поликлиника“