Бърнаут – синдромът на професионалното изчерпване

Все повече пациенти търсят лекарска помощ при проява на продължителна отпадналост, стрес и цялостно неразположение. Симптомите, обединени под общото определение „умора, не зависят от конкретен орган, а засягатцелия организъм, поради което изискватспецифично лечение

Приблизително  един от пет или шест възрастни пациенти има симптоми на хронична умора и стрес. същата тенденция се наблюдава при представители на определени професии. „Някои професии са по-рискови. Такива са учителите, лекари, адвокати, компютърни специалисти – предимно хора на интелектуалния труд, свързан с голяма отговорност.“,отчитат лекарите.

Неслучайно бърнаут – синдромът на професионалното изчерпване, е спряган за една от най-актуалните болести на 21 век. Най-често се изразява в повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Без да има строга дефиниция, бърнаутът се разглежда като професионален феномен, който влияе върху всички аспекти на личността – физиологични, емоционални, поведенчески. По данни от проучване на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, 70% от лекарите в България страдат от този синдром. 

Един от най-успешните начини за преодоляване на състоянието на стрес и умора и поддържане на добрата форма и тонус на организма е чрез подсилване с естествени продукти, богати на полезни вещества. приемането на натурални продукти с доказана полезност е най-физиологичнияти естествен начин за тяхното усвояване, тъй като те съществуват свободно в природата и човекът по време на своята еволюция е привикнал да ги употребява не само като храна, но и като лекарство.

Такива са например червените плодове – боровинка, черен бъз, къпина, малина и др., които са изключително полезни със своите антиоксидантни и укрепващи свойстваГоляма част от ползите отчервените плодове се дължат на високото съдържание на флавоноиди в тях. Червените плодове, познати в медицината и като цианидин, са известни със своите имуностимулиращи свойства и иматдоказан ефект срещу вируса на грипа.