Носителят на наградата “Добрият Самарянин” 2020 г. е проф. Лилия Пекова – началник на клиниката по инфекциозни болести, УМБАЛ “Проф д-р Стоян Киркович”, гр. Стара Загора, обединяващ образ на цялата медицинска общност, посветена на борбата с COVID-19

За десети пореден път Сдружение “Самаряни” и партньорите от Обществения инициативен комитет на Годишните награди “Добрият Самарянин” – Община Стара Загора, Община Казанлък, Държавна Опера Стара Загора, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески”, гр. Стара Загора, Български Червен кръст – Стара Загора, Обществен Дарителски Фонд – Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора, Дарик Стара Загора, Телевизия “Стара Загора”, Моята еОбщина, Мидалидаре Естейт, КонтурГлобал “Марица Изток 3”, “Български пощи” ЕАД и Детска градина “Светлина”, изразиха всеобщото обществено уважение и признателност към хора, заслужили признание, вследствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или група от хора.

В година като тази, белязана с драматизмът на световната пандемия COVID-19, ние, Сдружение “Самаряни” и всички партньори от Обществения инициативен комитет, счетохме, че Годишните награди “Добрият Самарянин” трябва да изразят нашата всеобща човешка признателност към всички медици на първа линия, които спасяват живот ежедневно! През 2020 г., ние не отворихме номинациите за Годишните награди, не планирахме грандиозно събитие, което обичайно ни събираше всеки м. декември в Държавна опера – Стара Загора, а именно – Церемонията по връчване на Годишните награди “Добрият Самарянин”.

През настоящия м. декември, когато отбелязваме и десетото юбилейно издание на Церемонията по връчване на Годишните награди, за първи път в историята на на “Добрият Самарянин”, носителите на “Отличието на общността” и статуетката “Добрият Самарянин” са посочени от партньорите в Обществения инициативен комитет. За първи път, чрез изданието на статуетката “Добрият Самарянин”, отбелязваме по своеобразен и символичен начин реакцията на човечеството към световната пандемия. Единствено тази година, в пластиката, добрият самарянин е изобразен с маска, с което по някакъв начин ще остане историческа следа и в Конкурса за добротворство. Уникалното произведение на изкуството, с автор местния художник – Иван Костов, пресъздава сцената на самарянството. В своята интерпретация авторът вижда добротвореца по уникален начин – от една страна, той е обикновен човек, притекъл се на помощ на нуждаещия се, а от друга, помагайки, той се доближава до ангелите – докато помага, му израстват криле…

През 2020 г., образът на ангел беше разпознат в личността на проф. Лилия Пекова – началник на клиниката по инфекциозни болести, УМБАЛ “Проф д-р Стоян Киркович”, гр. Стара Загора – един обединяващ образ на цялата медицинска общност, посветена на борбата с COVID-19. Това я определи като носител на голямата награда „Добрият Самарянин”!
Призът „Отличие на общността” беше връчен на четири лечебни заведения, положили изключителни и усилия в борбата с COVID-19, а именно: УМБАЛ “Проф д-р Стоян Киркович”, Болница “Тракия”, Медицински комплекс Берое” към МБАЛ “Свети Иван Рилски” и Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания, гр. Стара Загора.

Отличията на 2020 г. носят общественото признание с думите на песента за добрите самаряни:

Има такива хора, които правят добро
и не търсят отплата.
Щом си паднал, към тебе политат
с крилата на ангел, по-бързи от вятър.

При теб се връщат дори да си станал,
да видят как си, доколко си буден.
Сам да поемеш дали не е рано
и правят възможен живота ти труден.

Подават ръка добри самаряни,
помагат в беда, през болката виждат.
Лекуват с любов земни рани
и носят на гръб твоите грижи.
През огън минават добри самаряни,
през своята болка, чуждата виждат.
Лекуват с любов земни рани
и носят на гръб човешките грижи.

Те са високо над суетата,
далеч от прожектори, гордост и слава.
Но винаги близо до враг и приятел,
невидими с теб са, до твоето рамо.

Подават ръка добри самаряни,
помагат в беда, през болката виждат.
Лекуват с любов земни рани
и носят на гръб твоите грижи.
През огън минават добри самаряни,
през своята болка, чуждата виждат.
Лекуват с любов… човешките рани.

* * *
История на Годишните награди “Добрият Самарянин”

През 2011 година Сдружение „Самаряни” учреди Годишните награди за добротворство „Добрият Самарянин”, които присъединиха град Стара Загора и региона към световните инициативи, свързани с развитието на местното културно-историческото и духовно наследство.

За това време са проведени 9 церемонии; получени са 81 индивидуални и групови номинации; избрани са 9 носителя на голямата награда “Добрият Самарянин” и 10 носителя на отличието на общността “Добрият Самарянин”; връчени са 2 извънредни награди – 1 за изключителен принос и 1 за геройство без граници (посмъртно); изработено е юбилейно издание на статуетката “Добрият Самарянин” с позлатени криле; създадена е песен, посветена на добротворците – “Песен за добрите самаряни”; издадена е пощенска марка “Добрият Самарянин”, брандирана е специална пощенска кутия, позициониранa на Централна поща – гр. Стара Загора и е зародена прекрасната идея за изграждането на монумент “Добрият Самарянин”, за който вече е създаден предварителен проект.

В книгата на доброто са записани имената на следните носители на годишната награда “Добрият Самарянин”: Стефан Стойчев, спасителят от автомагистрала „Тракия”; Мануела Малеева и д-р Бруно Франиер, благодетелите, подкрепящи деца с ортопедични проблеми в затруднено положение; Мария Попова, превърнала се в майка за момче от институция; Милен Минков, спасил удавник в бесните вълни на Ахтополския залив; Красимир Иванов, спасил живота на възрастен мъж; Мария Жекова, дарила имот в полза на талантливи деца, Таня Славова, превърнала се в ангел-спасител за младо момиче, Петко Димов, който не се поколеба да се хвърли в езеро “Загорка”, за да извади давещо се дете и Теодор Тодоров, който спаси млад мъж след автомобилен инцидент и появата на смъртоносна волтова дъга; за изключителен принос – Джонатан и Даниела Августин за подкрепата им към бездомните деца и техните семейства и развитието на самарянството в региона; за геройство без граници (посмъртно) – Пламен Петков, който спаси 5 годишно момиченце, но загуби живота си в ледените води крайна плажа в Западен Уитеринг, Южна Англия.

Навсякъде край нас има подвизи и те трябва да бъдат разказани! На добротворците е определено да ги извършат, а на нас – да ги отличим и предадем на бъдещите поколения!