Старозагорска света митрополия обяви програмата за Рождественските и Богоявленските богослужения

Старозагорска света митрополия обяви програмата за Рождественските и Богоявленските богослужения, които ще бъдат отслужени от Негово Високопреосвещенство Светостарозагорския митрополит Киприан. Всички литургии са с начален час 09:30. В два поредни дни владиката ще служи в Катедралния храм „Св. Николай”, гр. Стара Загора – на 24 декември /Бъдни вечер/ – Утреня, Царски часове, Вечерня със св. Василиева литургия и на 25 декември /Рождество Христово/ – Утреня и св. Златоустова литургия. Предвид пандемичната обстановка дверите на Митрополитския дом ще останат затворени за миряните, пожелали лично да честитят празника и да получат благословение. На 26 декември /Събор на Пресвета Богородица/ архиереят ще отслужи Утреня и св. Златоустова литургия в храм “Св. Въведение Богородично”, гр. Стара Загора, а на следващия ден 27 декември /Стефановден/ службата е в храм-паметник „Рождество Христово” при Шипченски манастир, гр. Шипка.

В първата литургия за 2021-ва година по традиция участват всички свещеници от град Стара Загора. Тя е св. Василиева – на 01 януари /Обрезание Господне/ в Катедралния храм „Св. Николай”, гр. Стара Загора. Отново там на 05 януари ще бъдат отслужени Утреня, Царски часове, Вечерня със св. Василиева литургия и Велик водосвет. На 06 януари /Богоявление/ празникът ще започне с Утреня и св. Златоустова литургия. В 12:00 часа, в парк „Йордан Капсамунов”, до комплекс „Езерото” ще бъдат извършени Велик Богоявленски водосвет, освещаване на бойните знамена и ритуалът по хвърлянето на кръста. На 07 януари, когато църквата почита Св. Йоан Кръстител, митрополит Киприан ще отслужи Утреня и св. Златоустова литургия в храм “Св. Йоан Предтеча” в гр. Казанлък.

Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия призовава своите верни чеда да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение на коронавирус. Поставянето на предпазни маски в храма е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг. Старозагорска света митрополия ще продължи живото излъчване на службите в официалната си страница във Facebook. Обявената програма може да претърпи промени.