Старозагорец е част от кампанията #ТиСиСупергерой

#ТиСиСупергерой е кампания от теб за другите. Днес човечеството се сблъсква с предизвикателство, изискващо мобилизацията на всеки. Проявите на геройство се превръщат в нормалност, с която се мери силата ни да преодолеем кризата. Този път е различно – врагът е невидим и коварен. Борбата с него се случва чрез действия, които не изглеждат вълнуващи на пръв поглед, но са не по-малко героични. Защото защитават и спасяват животи. Лесно е да се пазиш. Супер е да пазиш и другите. Супергероите не чакат покана да бъдат полезни и не търсят признание за това, че постъпват правилно. Днес #ТиСиСупергерой – нужен на другите. По повод включването си д-р Благовест Стоименов споделя, че има активна социална дейност и взима участие в различни каузи и проекти, тъй като вярва, че зад професията “лекар” стоят на първо място хуманността и съпричастността.

Благовест Стоименов е роден в Стара Загора. Завършва средното си образование в ГПЧЕ „Ромен Ролан”. Страстта на Благовест и по-малкия му брат Емил към медицината е по наследство, тъй като баща им е един от най-изявените кардиолози. Докато Емил завива към естетичната медицина, то Благовест веднага след завършването на МУ-София упорито следва целта си и през юли 2020 година придобива спецалността “Кардиология” в УМБАЛ “Александровска”, където работи и в момента. От 2018г. е асистент към МУ-София. „Вярвам в призванието “лекар” и да давам на своите пациенти грижа, внимание, професионализъм и добро отношение е моя лична кауза. За мен това е една от най-отговорните професии. Стремя се всекидневно да развивам знанията си и да съм в крак с най-новите световни тенденции в кардиологичните терапии.” В биографията му ясно личат редица успехи и постижения – Стипендиант по програма на БЛС за 2017г. и 2018г., Стипендиант по конкурс за Млад учен на МУ – София, 2019г. и 2020 г., Притежател на приз “Добро сърце” за участие в инициатива на омбудсман Мая Манолова, 2019г., Участие в организиране и провеждане на безплатни профилактични прегледи от Фондация “Направи добро” на УМБАЛ “Александровска” 2018г., 2019г. , Носител на титла “Добродетел” в категория “Лекар” по национален социален проект “По волята на Хипократ”, Национален Научен Експедиционен Клуб ЮНЕСКО и други.

„От началото на пандемията постоянно се сблъскваме с пациенти с коронавирус, тъй като сме клиника по вътрешни болести и много често пациенти, които са с неразпознат в началото ковид или с типични симптоми , но отрицателен PCR тест попадат при нас за лечение. В тази връзка , тъй като нашата клиника придоби голям опит в лечението им, от 04 януари, общо 5 лекари, начело с доц. Венцислава Пенчева – пулмолог и доц. Емил Манов – кардиоло, основаваме нова структура за лечение на такива пациенти от Александровска болница”, съобщи д-р Стоименов. Екипът й ще бъде само от лекари -асистенти по вътрешни болести.

В личен план д-р Благовест Стоименов е щастлив баща на дъщеричка и не пропуска всяка удобна възможност да се прибере в любимата си Стара Загора със съпругата си Светозара. „Тази година ни беше по-трудно, защото работихме на първа линия и преди всичко гледахме да пазим себе си и околните. Надявам се, че 2021-ва ще бъде различна!, вярва младата надежда на кардиологията.