Ремонтират тренировъчната лекоатлетическа писта на стадион „Берое“

Община Стара Загора защити проект за ремонт на съществуващата тренировъчна (загряваща) лекоатлетическа писта на стадион „Берое“. Общата стойност на проекта е 1 109 217,87 лева без ДДС, които ще бъдат осигурени от Министерство на младежта и спорта.

Спортното покритие на първите три коридора са с настилка тип шамот, а останали три коридора и „зоната за почивка“  се предвижда да бъде с тартанова настилка. В сегашния си вид съоръжението е с насипка с дребнокаменна фракция, която е компрометирана и в лошо състояние. „До момента в България няма изградена лекоатлетическа писта в комбинация шамот и тартан. Шамота е особонно подходящ за спортисти в подготвителния период и за любители на бягането, тъй като е мек като настилка и щади краката, гърба и натоварва по-малко цялото тяло“, разясни ресорният зам.-кмет Красимира Чахова. Тя допълни, че ремонтните дейности ще включват между двете настилки  да бъде поставен линеен отводнител от полимербетон, който ще поема отводняването на тартановата настилка и няма да позволява отмиването на шамота от 3-ти коридор.

Съоръжението за дълъг скок, намиращо се в южната част на стадиона ще бъде премахнато, а модерно такова ще бъде изградено в северната част на пистата. Ремонтните работи включват още изграждане на отводнителна и дренажна система на пистата, както и поливна система за настилката шамот. Ще бъде изградено и ново ел.захранване за необходимите уреди на поливната система.

Проектирането на ремонта на спортното съоръжение е извършено от „Архитектурно студио Бояна“ ЕООД, които са проектанти и на извършените през 2013г, ремонтни дейности на официалната лекоатлетическа писта. „Министерство на младежта и спорта, вече обяви обществена поръчка за избор на изпълнител и желаещите могат да кандидатстват до 25 януари“, допълни още Чахова.