Промени в наредба на МОСВ съкращават процедурата за премахване на излезли от употреба автомобили

Община Стара Загора уведомява своите жители, че процедурата за премахването на излезли от употреба моторни превозни средства (МПС) от улици и общински площи се съкращава значително. Съгласно постановление № 420 от 31 декември 2020 година за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет e изменена Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства на Министерството на околната среда и водите.

Изоставените автомобили са вид отпадък по смисъла на Закона за управление на отпадъците, а новите разпоредби оптимизират значително сроковете за тяхното премахване. На такова подлежат МПС, намиращи се на общински или държавни площи, чиято регистрация е прекратена за повече от три месеца /досега този срок бе две години/.След обнародването на промените в Държавен вестник на 8 януари 2021 г., за излязло от употреба моторно превозно средство се счита:

– МПС с прекратена регистрация, което се намира върху имот – държавна или общинска собственост, за повече от три месеца от датата на прекратяване на регистрацията;

– моторно превозно средство, на което не е заверен знакът за технически преглед за повече от три месеца от определената му дата за следващ преглед за проверка на техническата му изправност, в случай че то се намира върху държавна или общинска собственост;

– изоставено регистрирано МПС, което се намира върху имот – държавна или общинска собственост, изоставено е от собственика си и той не се яви пред компетентните органи в тримесечен срок от уведомяването му по надлежния ред.

Съгласно чл. 36 от Наредба за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община Стара Загора е забранено съхраняването на излезли от употреба, изоставени регистрирани или катастрофирали моторни превозни средства по улици, тротоари, площади и междублокови площи.

От местната администрация напомнят, че собствениците на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) са длъжни да ги предават на площадки за събиране и временно съхраняване или в центрове за разкомплектоване. Тези автомобили могат да се съхраняват от собствениците им на имоти тяхна собственост. Излезлите от употреба МПС, които се намират върху общинска или държавна собственост и които не са предадени доброволно от собствениците си в център за разкомплектоване, се транспортират принудително до такъв.Площадката се намира в кв. „Индустриален“ и за нея отговаря фирма „ДК Софтрейд“ ЕООД (бивш „Сплавкомерс“), където собствениците могат да ги потърсят в 14-дневен срок от тяхното отстраняване.Дейностите по третиране и оползотворяване на този тип МПС са в изпълнение на Закона за управление на отпадъците и Наредба за излезлите от употреба моторни превозни средства.

През 2020 година Община Стара Загора е премахнала общо 18 излезли от употреба автомобили, при проведени две акции на  паркинги и междублокови пространства в Стара Загора. Сигнали може да бъдат подавани на безплатния Горещ телефон на Община Стара Загора – 0800 157 37,  както и писмено или по електронен път.о