300 лв. на месец за родители, чиито деца не са приети в детски градини

Родителите на деца, които не са приети в детска градина или училище поради недостиг на места, ще могат да бъдат компенсирани с 300 лв. на месец. Държавата ще ги подпомага със сумата, ако хлапетата са записани в частна образователна институция или са отглеждани и обучавани от лица, предоставящи организирани услуги.Това става ясно  от наредбата, която урежда условията и реда за предоставяне и изплащане на средствата на родителите на неприетите деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас.
Максималният месечен размер компенсациите ще бъде равен на средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в предучилищното образование за съответната календарна година.
 родителите на неприетите деца  могат да получават съответно компенсация около 300 лв. за по-малките и 315 лв. за по-големите.

За сумата ще може да се кандидатства, когато родителите са записали децата в частно училище или детска градина, или имат разходи за заплащане на такса и възнаграждения по договори за отглеждане и обучение, сключени с лица, които предоставящи организирани услуги за деца .В наредбата е посочено, че средствата за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането и обучението, се изплащат на родителя в размер на действително извършените разходи за отглеждане и обучение за всеки месец, но не могат да надвишават средствата, които държавата дава за отглеждане на едно дете.

В проекта на наредбата са посочени шест условия, които трябва да бъдат изпълнени едновременно, за да имат родителите право на компенсации. Детето трябва е кандидатствало за прием в целодневна или полудневна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище, в чиито прилежащ район се намира настоящият адрес на детето и да не е прието, поради липса на свободни места за съответната учебна година. От своя страна общината по настоящ адрес пък не е предложила равностойно място в квартала.

Също така, детето не трябва за е записано в нито една държавна или общинска детска градина или училище, а за съответната учебна година детето е записано в самостоятелна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище или в самостоятелна, целодневна, полудневна или почасова организация в частна детска градина или училище.

Условие за отпускане на компенсациите е хлапето да е в задължителна предучилищна възраст и да е записано за задължително предучилищно образование в частна детска градина или в частно училище – частната институция да не е включена в системата на държавно финансиране.

Родителите от своя страна пък не трябва да получават подпомагане от държавния бюджет или за сметка на оперативни програми за същите дейности на друго основание за периода, за който се изплащат средства за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането и обучението по реда на тази наредба.